Thursday, 18 April 2013

Yong Tau Foo

Assalammualaikum...
kalau di Malaysia celik-celik dapur pastinya akan beli sahaja, tak pernah terfikir pun nak buat sendiri... semenjak jadi perantau terpaksa dan memaksa diri untuk belajar... kalau tak belajar tak makan lah jawabnya... 

terima kasih juga kepada Fida yang sudi berkongsi ilmu YTF bersama celik-celik dapur... :)))



bahan-bahan utk sos YTF:
560ml air
1 kiub stock ikan bilis
1 sudu besar kicap pekat/hitam
2 sudu besar sos kacang hitam (black bean sauce)
1 sudu besar hoi sin sauce
2 sudu besar gula 
garam jika perlu
sedikit tepung jagung  dicampur dgn sedikit air utk memekatkan sos

cara-cara:

didihkan air, stock ikan bilis, kicap pekat, black bean sauce, hoi sin sauce, gula dgn menggunakan api yang perlahan.
kacau hingga mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung, kacau tanpa henti hingga pekat.

bahan-bahan sos cili:

8 biji cili merah dibuang biji
2 sudu teh bijan digoreng
100ml cuka (boleh kurangkan)
2 sudu besar sos plum
3 sudu besar gula
sedikit garam

cara-cara:

kisar cili dan bijan hingga halus,
panaskan cuka menggunakan api perlahan.
masukkan bahan kisar dan semua bahan yang lain.
biarkan sejuk.

bahan-bahan fish ball:

2 keping fish fillet
250 gm tepung ubi
1 sudu teh garam
air secukupnya utk merebus

cara-cara:

kisar isi ikan hingga hancur.
campurkan semua bahan-bahan diatas hingga sebati.
bulat-bulatkan dan direbus hingga timbul.
atau:
campuran isi ikan tadi boleh juga disumbatkan kedlm cili, bendi, terung, tauhu dll.
panaskan kuali, masukkan minyak yang banyak.
pastikan yang disumbat tadi dijunamkan ke bawah dlm minyak yang panas, biarkan separuh masak supaya isi melekat.
bila semua bahan sumbat telah digoreng, bolehlah direbus, dipotong dan dihidangkan dgn sos YTF.

***(utk mendapatkan texture sos YTF yg halus, tapis dahulu sos sebelum masukkan tepung jagung)  


No comments:

Post a Comment