Monday 15 April 2013

Kek Lapis Haw Flakes

Assalammualaikum...
sifat keibuanya jelas terbayang... setiap salaman disambut mesra bersama senyuman...pelukan dan ciuman dipipinya tanda hormat dan sayang celik-celik dapur kepadanya... insyallah ilmu yang arwah Mak Long berikan akan celik-celik dapur guna sebaik mungkin... dan disini ingin celik-celik dapur memperpanjangkan ilmu yg dipelajari dgn pembaca semua, dgn harapan ianya berkekalan dan menjadi pahala jariah kepada arwah Mak Long... amin...


bahan-bahan:
650gm butter
300gm gula castor
300gm tepung gandum
4 sudu besar susu pekat
34 biji kuning telur
8 biji putih telur
1 sudu besar Quick75 (Ovalett)
1 sudu besar vanilla essence
1/2 sudu teh cream of tartar
7 bungkus haw flakes




cara-cara:

pukul butter, vanilla, 100gm gula & susu pekat hingga kembang (A)
keluarkan dari mangkuk mixer dan asingkan.
cuci mangkuk mixer bersih-bersih dan keringkan.
masukkan putih telur, cream of tartar dan Quick75 dan pukul hingga kembang.
masukkan 200gm gula dan pukul lagi.
masukkan kuning telur dan pukul lagi hingga betul-betul kembang.
masukkan adunan (A) tadi dan tepung dan kacau hingga rata.
ambil 1 senduk adunan, ratakan ke dlm loyang dan bakar 20min atau hingga kekuningan dgn menggunakan api atas dan bawah.
keluarkan dari ketuhar.
ambil 1 senduk adunan lagi, ratakan dan susun haw flakes dan bakar dgn menggunakan api atas shj.
ulang langkah diatas hingga selesai.
setelah bahagian akhir dibakar, cover loyang dgn menggunakan aluminium foil dan bakar selama 15-20min lagi.

***(resepi diatas boleh menghasilkan 2 biji kek dgn menggunakan loyang berukuran 7x7inci)

No comments:

Post a Comment