Sunday 14 April 2013

Serimuka

Assalammualaikum...
dessert yg menjadi kemestian dlm keluarga celik-celik dapur terutama sekali di bln Ramadhan... tak kurang dari 3 kali arwah bonda akan menyediakannya... 1st of Ramadhan, pertengahan dan penghujung Ramadhan... at that time celik-celik dapur hanya tahu makan shj... tapi setelah berkeluarga sendiri, kena lah belajar buat sendiri... apatah lagi suami celik-celik dapur pun penggemar kuih serimuka... tapi belum sempat celik-celik dapur berguru dgn Ratu Chef dihatiku, arwah bonda pulang kepada Penciptanya...

setelah beberapa tahun arwah bonda pergi, celik-celik dapur terbuka hati untuk mencubanya sendiri... pastinya banyak yg menjadi habuan Mr Bin... ada yg terlembik, ada yg terkeras, ada yg hijaunya meresap ke pulut dll... selama sebln dan 10kali mencuba, akhirnya celik-celik dapur berjaya... tetapi resepi arwah bonda tetap tiada tandingannya :)))



bahan-bahan pulut:
1 cawan pulut dibersihkan dan ditos
1 cawan santan 
sedikit garam
1 helai daun pandan disimpul

cara-cara:

masukkan pulut, santan, garam dan daun pandan kedlm loyang dan kukus hingga masak.
tekan pulut biar mampat dan kukus selama 2minit lagi.



bahan-bahan atas(hijau):

10 helai daun pandan diblend dgn 1 cawan air ditapis dan diambil jus
1 cawan santan
3 biji telur
2-3 sudu besar tepung gandum
1 cawan gula (boleh kurangkan)

cara-cara:

masukkan jus pandan dan semua bahan-bahan diatas kedlm blender dan blend hingga sebati.
tapis adunan.
tuangkan adunan diatas pulut yg telah siap dikukus.
kukus hingga bahagian atas masak.
sejukkan barulah dipotong.


No comments:

Post a Comment