Assalammualaikum...
roti canai sedap dimakan dengan kari atau kuah dal atau kheema kadai atau baji... kali ini celik-celik dapur sediakan kuah dal untuk roti canai... tanpa menggunakan santan... sebab anak bujang celik-celik dapur Amirul allergy to coconut...
bahan-bahan:
2 cawan kacang dal
2 biji buah tomato medium size (deseeded and roughly diced)
1 biji bawang besar big size (finely diced)
3 ulas bawang putih (finely diced)
1 inci halia (finely diced)
3 biji cili kering
3 biji cili hijau (roughly chopped)
1 tangkai daun kari
sedikit cumin seeds
sedikit mustard seeds
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
setelah empuk tos dan ketepikan.
panaskan kuali masukkan minyak.
tumis cumin dan mustard seeds hingga ianya 'pop'.
masukkan bawang besar, bawang putih, halia kacau hingga naik bau.
masukkan serbuk kunyit, daun kari, cili kering dan cili hijau.
gaul rata.
masukkan buah tomato gaul sebati hingga mendidih.
masukkan kacang dal.
masukkan sedikt air jika terlalu pekat.
masukkan garam secukup rasa.
biarkan mendidih.
***(sebaik-baiknya kacang dal direndam semalaman)
roti canai sedap dimakan dengan kari atau kuah dal atau kheema kadai atau baji... kali ini celik-celik dapur sediakan kuah dal untuk roti canai... tanpa menggunakan santan... sebab anak bujang celik-celik dapur Amirul allergy to coconut...
2 cawan kacang dal
2 biji buah tomato medium size (deseeded and roughly diced)
1 biji bawang besar big size (finely diced)
3 ulas bawang putih (finely diced)
1 inci halia (finely diced)
3 biji cili kering
3 biji cili hijau (roughly chopped)
1 tangkai daun kari
sedikit cumin seeds
sedikit mustard seeds
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
cara-cara:
rebus kacang dal hingga empuk.setelah empuk tos dan ketepikan.
panaskan kuali masukkan minyak.
tumis cumin dan mustard seeds hingga ianya 'pop'.
masukkan bawang besar, bawang putih, halia kacau hingga naik bau.
masukkan serbuk kunyit, daun kari, cili kering dan cili hijau.
gaul rata.
masukkan buah tomato gaul sebati hingga mendidih.
masukkan kacang dal.
masukkan sedikt air jika terlalu pekat.
masukkan garam secukup rasa.
biarkan mendidih.
***(sebaik-baiknya kacang dal direndam semalaman)