Thursday, 18 December 2014

Kuah Dal

Assalammualaikum...
roti canai sedap dimakan dengan kari atau kuah dal atau kheema kadai atau baji... kali ini celik-celik dapur sediakan kuah dal untuk roti canai... tanpa menggunakan santan... sebab anak bujang celik-celik dapur Amirul allergy to coconut...



bahan-bahan:
2 cawan kacang dal
2 biji buah tomato medium size (deseeded and roughly diced)
1 biji bawang besar big size (finely diced)
3 ulas bawang putih (finely diced)
1 inci halia (finely diced)
3 biji cili kering
3 biji cili hijau (roughly chopped)
1 tangkai daun kari
sedikit cumin seeds
sedikit mustard seeds
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa

 
cara-cara:
rebus kacang dal hingga empuk.
setelah empuk tos dan ketepikan.
panaskan kuali masukkan minyak.
tumis cumin dan mustard seeds hingga ianya 'pop'.
masukkan bawang besar, bawang putih, halia kacau hingga naik bau.
masukkan serbuk kunyit, daun kari, cili kering dan cili hijau.
gaul rata.
masukkan buah tomato gaul sebati hingga mendidih.
masukkan kacang dal.
masukkan sedikt air jika terlalu pekat.
masukkan garam secukup rasa.
biarkan mendidih.


***(sebaik-baiknya kacang dal direndam semalaman)


 

Roti Canai

Assalammualaikum...
mood memasak celik-celik dapur sejak kebelakangan ni agak baik... semalam tetiba je terasa nak makan roti boom... memandangkan roti boom tu agak buttery dan anak-anak celik-celik dapur pun tak berapa suka maka jadilah roti canai... tapi tak menjadi macam di kedai mamak... kurang kekenyalannya... category fail lah ni... sekadar makan sendiri kira boleh lah ye... hentam saja lah labu...

seandainya ada yang ingin mencuba boleh lah ye... insyaallah jika celik-celik dapur dapat resepi yang sama macam di kedai mamak akan celik-celik dapur masukkan... kena try dulu hingga dapat yang betul-betul menepati citarasa celik-celik dapur dan keluarga...



bahan-bahan:
500gm tepung gandum
200ml air
1 sudu besar margarine
1 1/2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
1 biji telur




Cara-cara:
Masukkan tepung kedlm dulang besar.
Bentukkan seperti volcano, lubangkan bahagian tengahnya.
Masukkan garam, gula, susu pekat, margarine dan telur.
Gaul semua bahan-bahan tadi hingga sebati.
Masukkan air sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yg licin, lembut dan tak melekat ditangan.
Perapkan doh selama 2 jam.
Kemudian bolehlah dibahagikan menjadi ketulan kecil dan salutkan doh dgn margarine dgn rata.
Tutup doh dan perapkan lagi selama 2 jam.
Doh sedia utk ditebar.


roti canai dan kuah dal


***(resepi kuah dal / dal fry akan menyusul seketika nanti)

 

Monday, 15 December 2014

Majlis Doa Selamat Acu Haniza

Assalammualaikum...
ahad, 14th Dec 2014 celik-celik dapur berkesempatan menghadiri majlis doa selamat dikediaman Acu Haniza, Thameer Suites, Mahooz... terima kasih diatas undangan...

a few photos to share...





 

Pulut Udang aka Pulut Panggang

Assalammualaikum...
orang utara dipanggil pulut udang... orang selatan panggil pulut panggang... tapi yang sebenarnya sama je... hehehe...

last weekend ada teman celik-celik dapur minta tolong celik-celik dapur buatkan pulut udang aka pulut panggang utk nya... dah lama sangat tak buat sebab malas nak membalut... lebih senang buat pulut urap je... sama je kan... tapi tak sampai hati pulak nak menolak... akhirnya jadi juga...




bahan-bahan pulut:
4 cawan beras pulut
4 cawan santan cair
1 helai daun pandan disimpul
garam secukupnya
 
cara-cara:
bersihkan beras pulut dan ditos.
masukkan beras pulut kedlm loyang.
masukkan santan yg telah dicampurkan dgn sedikit garam.
masukkan daun pandan dan kukus hingga pulut betul-betul masak.
 
 
bahan-bahan inti kelapa:
4 biji kelapa parut diambil putih shj
100gm udang kering
250gm udang segar dibuang kulit dan dicincang
5 sudu besar cili paste (kisar bersama bawang merah/bawang besar)
1 btg serai diketuk (jika suka boleh dikisar)
sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak utk menumis

cara-cara:
panaskan kuali dan masukkan minyak.
tumis bahan yang dikisar hingga naik bau.
masukkan serai yang diketuk dan udang segar, kacau rata.
masukkan kelapa parut dan kacau rata, kemudian masukkan serbuk kunyit.
bila kelapa agak kering masukkan udang kering, garam dan gula.
kacau hingga kelapa betul-betul kering.




bahan lain:
daun pisang secukupnya (dibersihkan dan dilayur)
 
cara-cara membalut pulut udang aka pulut panggang:
diatas daun pisang letakkan 2 sudu besar pulut.
kemudian letakkan inti kelapa.
gulung mampatkan pulut dan inti tadi.
kemudian sematkan lidi dikedua-dua hujung daun pisang (celik-celik dapur guna stapler je)
setelah siap bolehlah dipanggang.
 
 
 
 
***(resepi diatas boleh dapat 40pcs pulut udang aka pulut panggang)
 
 
 

Mee Sup Tulang

Assalammualaikum...
last week roommate celik-celik dapur kena viral infections that cause him diarrhea and vomiting... selang 2 hari my precious Amirul pula kena stomach infections... kena pulak dalam minggu exam... apa nak dikatakan lagi... berulang alik celik-celik dapur ke hospital... Alhamdulillah kedua-duanya kembali sihat seperti biasa... dan dapat menjalani routine harian seperti biasa...

kesihatan yang Allah berikan gunalah dengan sebaik mungkin... jangan sampai kita lalai... peringatan utk diri sendiri juga... :)))

oklah, berbalik pada resepi yang nak diceritakan... yang sebenarnya dah lama buat mee sup tulang ni... tapi tak sempat post ke blog... kepada sesiapa yang berhajat utk dapatkan resepi boleh diambil dalam post bee hoon sup utara... resepi nya sama cuma tukar mee je... :)))