Saturday 4 May 2013

Apple of My Heart

My precious hero's...


Kek Kukus Nenas

Assalammualaikum...
resepi yang celik-celik dapur reka-reka sendiri... rasanya, Alhamdulillah boleh lah diterima dek tekak celik-celik dapur...
 
 
bahan-bahan:
250gm self raising flour
180gm butter
150gm gula
5 biji telur
125ml jus nenas
125ml susu cair
1 sudu teh baking powder
hirisan nenas secukupnya

cara-cara:
pukul gula dan butter hingga kembang.
masukkan telur, susu cair dan pukul lagi.
masukkan tepung bersama jus nenas, gaul hingga adunan sebati.
susun hirisan nenas ke dlm loyan dan tuang adunan.
kukus hingga kek masak, bila sejuk bolehlah diterbalikkan.

 
 
 

Pulut Urap/Pulut Serunding Kelapa

Assalammualaikum...
teringat teman rapat celik-celik dapur yang suka sangat dgn pulut urap... Alang Amnah, resepi ni khas utk anda... kena belajar buat sendiri tau... :)))
 
 
bahan-bahan pulut:
1 1/2 cawan beras pulut
1 3/4 cawan santan pekat
1 helai daun pandan disimpul
garam secukupnya
 
cara-cara:
bersihkan beras pulut dan ditos.
masukkan beras pulut kedlm loyang.
masukkan santan yg telah dicampurkan dgn sedikit garam.
masukkan daun pandan dan kukus hingga pulut betul-betul masak.
 
 


bahan-bahan urap/serunding:
2 biji kelapa parut diambil putih shj
2 sudu besar udang kering
250gm udang segar dibuang kulit dan dicincang
10 tangkai cili kering dikisar
1 biji bawang besar dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
1 btg serai diketuk (jika suka boleh dikisar)
sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak utk menumis

cara-cara:
panaskan kuali dan masukkan minyak.
tumis bahan yang dikisar hingga naik bau.
masukkan serai yang diketuk dan udang segar, kacau rata.
masukkan kelapa parut dan kacau rata, kemudian masukkan serbuk kunyit.
bila kelapa agak kering masukkan udang kering, garam dan gula.
kacau hingga kelapa betul-betul kering.
setelah masak bolehlah diletakkan diatas pulut yang telah siap dikukus.

 

Nasi Goreng Kampung

Assalammualaikum...
walau pun tak ada selera utk memegang senduk dan periuk... tugas sbg full time house wife semestinya terpaksa dilaksanakan juga... paling bosan bila dah kekeringan idea utk memasak... ini lah hasilnya dikala vitamin 'M' melanda...
 
 
bahan-bahan:
nasi sejuk semlm
sedikit ikan bilis digoreng garing
sedikit cili padi diketuk
sedikit kangkong dibersihkan dan dipotong
1 biji bawang besar dimayang
sedikit garam
telur digoreng
timun
sambal belacan jika ada


cara-cara:
panaskan kuali, masukkan sedikit minyak
goring bawang hingga sedikit layu.
masukkan cili padi dan kangkung, kacau rata.
masukkan nasi dan goreng seketika.
masukkan ikan bilis dan garam secukupnya.

***(goreng nasi hingga keluar asap, utk memastikan nasi betul-betul masak... tapi jangan sampai hangus)

 

Friday 3 May 2013

Udang Goreng Rangup

Assalammualaikum...
dlm keluarga celik-celik dapur yang ada 4 orang shj... yang suka makan udang, celik-celik dapur sorang je... yang lain jamah-jamah gitu je... kalau sekilo boleh tahan sebulan... sukar utk dipercayai... tapi itu lah hakikatnya...
 
 
bahan-bahan:
300gm udang saiz paling kecil dibersihkan (kalau boleh basuh je jgn buang apa-apa)
sedikit garam dan serbuk kunyit
1 biji putih telur
tepung jagung secukupnya
minyak utk menggoreng
 
cara-cara:
putih telur dipukul bersama garam dan serbuk kunyit.
panaskan kuali dan masukkan minyak.
gaulkan udang dgn campuran telur.
kemudian masukkan udang kedlm tepung jagung, gaul rata biar tepung betul-betul melekat.
goreng hingga keemasan, diangkat dan ditos.
 
***(sedap dimakan panas-panas dgn cili sos)
 


Paru Goreng Cili


Assalammualaikum...
dah beberapa hari celik-celik dapur tak ber blogging... bz2 lately... ada a few resepi yg celik-celik dapur ingin kongsi bersama pembaca yang sudi menjengah ke ruang My Little Kitchen, celik-celik dapur... resepi simple yg celik-celik dapur rasa semua org boleh buat... cuma nak dgn tak je... :)))


bahan-bahan:
1kg paru dicuci bersih dan direbus
sedikit garam dan serbuk kunyit
6 biji cili hidup dikisar
10 biji cili kering direndam atau direbus, dibuang biji dan dikisar
4 ulas bawang putih dikisar
1 biji bawang besar dikisar
3 biji tomato dipotong dadu
sedikit gula
minyak secukupnya utk menggoreng



cara-cara:
setelah paru direbus, disejukkan seketika dan dihiris mengikut citarasa masing-masing.
gaulkan paru dgn garam dan kunyit dan digoreng garing jika suka.
angkat dan dittos, ketepikan.
kurangkan minyak jika terlalu banyak.
tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
masukkan tomato dan kacau.
masukkan gula.
masukkan garam jika perlu.
masukkan paru dan gaul rata.

***(jika suka pedas boleh lebihkan cili kering atau ditambah dgn cili padi)

Thursday 2 May 2013

No Limitation...

Assalammualaikum....
Alhamdulillah... I know Allah will always be with me... he is a good listener... Insyaallah, he will answer all my prayer... start from today there are no limitation for me to post on this little space of mine... no more 'mengong tab'... heheheh... working on my brand new 'hp'... with wide screen easy for me to type, edit and what so ever... start my day with a BIG HAPPY SMILE on my face...

need to do my house chores first... later, insyaallah I will post more new recipe... see ya!!!

Monday 29 April 2013

Barracuda Goreng Cili

Assalammualaikum...
dipendekkan cerita, sbb ceritanya panjang sangat... semlm celik-celik dapur dapat ikan barracuda fresh dari rakan yang pergi memancing... teringat Encik Nelayan Nabih Saleh yang sering menghantar hasil tangkapannya hingga ke muka pintu...

so berbalik pada barracuda... celik-celik dapur tak pernah pun beli barracuda sebelum ni... kira 1st time nak try masak, apa rasa isinya pun tak tahu... so ini hasilnya...

bahan-bahan
1 ekor ikan barracuda saiz kecil disiang bersih dan dipotong

6 biji cili merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
1 biji bawang besar dikisar
1/2 biji bawang dipotong bulat
sedikit garam, serbuk kunyit dan gula
minyak utk menggoreng


cara-cara:
gaulkan ikan dgn garam dan serbuk kunyit.
kemudian digoreng jangan terlalu garing, diangkat dan ketepikan.
kurangkan minyak, tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
masukkan garam dan gula, kacau rata.
masukkan semula ikan dan bawang yang dipotong bulat.