Friday, 23 May 2014

Satay Goreng Daging

Assalammualaikum...
jumaat datang lagi... Alhamdulillah, syukur... kerana masih diberi kesempatan utk bernafas dan beramal untuk hari ini... esok??? belum tentu... mohon keredhaan dari Allah swt supaya celik-celik dapur diberi kesempatan yang berpanjangan hendaknya... amin...

walaupun bahang panas negara padang pasir terasa diluar sana... Alhamdulillah, dalam rumah terasa seperti winter... celik-celik dapur dah menggigil kesejukkan tapi MPH selamber je... 24/7 dengan AC/aircon...

ok lah, berbalik pada resepi kita pada hari ini... semalam MPH awal-awal lagi dah request nak makan soto, if possible for breakfast... tak pun for lunch... semalam celik-celik dapur rebus 6 pack nasi impit buatan sendiri... terlintas difikiran, sedap juga kan kalau ada satay... sambil menunggu nasi impit masak... celik-celik dapur sediakan bahan-bahan marinate satay... daging dah pun dikeluarkan... selesai rebus nasi impit, daging pun siap di marinate...

Alhamdulillah, seawal 8.30pagi celik-celik dapur bukan saja dpt sediakan soto for breakfast tapi satay goreng daging juga... hari ni kita bersoto dan bersatay dari breakfast ke lunch dan dinner juga lah ye... senang kerja...

 


bahan-bahan:
1kg daging
3 batang serai dikisar
2 inci halia dikisar
1 sudu besar jintan putih dikisar
1 sudu besar jintan manis dikisar
1 biji bawang besar dikisar
3 sudu besar serbuk kunyit
garam dan gula atau honey secukup rasa
minyak utk menggoreng

cara-cara:
potong daging bite size cube.
gaul daging bersama semua bahan-bahan diatas.
perap 2-3jam atau semalaman.
panaskan kuali dan masukkan minyak.
goreng hingga kering.


*** (deep fry)
*** (resepi kuah satay boleh didapati didalam post satay ayam)



ini pula insert gambar soto:


 

Wednesday, 21 May 2014

Kerabu Tauge / Urap Tauge

Assalammualaikum...
setiap kali celik-celik dapur berkunjung ke kedai Oriental Thai selalu je tak ada stock tauge... geram gitu... sampai timbullah semangat nak tanam tauge sendiri... hehehe...

Alhamdulillah, celik-celik dapur dapat stock tauge yang montok-montok... sukeerrrrr... geram punya pasal celik-celik dapur beli 2 pack... yang makan tauge celik-celik dapur sorang je... tak pe... di mata dah terbayang-bayang kue teow goreng daging bersama kuchai dan tauge yang rangup... ditambah dgn green chili pickle... sedapnya!!!

bila celik-celik dapur tanya MPH nak makan kue teow goreng ke??? dua-dua jawab nak makan pizza... alahai, potong steam betullah... cancel kue teow goreng...

semalam tauge telah dikerabukan... kerabu pun kerabu lah... sedap dimakan dgn nasi panas, ikan goreng dan sambal belacan... tak gitu???

 


bahan-bahan:
2 pack tauge segar
3 tangkai daun kuchai dipotong panjang
7 biji cili padi dihiris (kalau suka pedas boleh lebihkan)
2 sudu besar jus lemon
2 biji bawang besar dihiris nipis
3 sudu besar udang kering dikisar halus
3 sudu besar kerisik
garam dan gula secukup rasa

cara-cara:
gaulkan semua bahan-bahan yang dihiris bersama kerisik hingga sebati.
masukkan jus lemon, gula dan garam.
masukkan tauge, kuchai dan gaul rata.

terpulang pada citarasa masing-masing untuk celur atau tidak tauge terlebih dahulu sebelum digaul... celik-celik dapur suka kerabu yang masih rangup...


*** (arwah bonda celik-celik dapur dulu akan tambah isi ikan kembung rebus)
*** (kerang rebus atau perut pun sedap)
 

Sunday, 18 May 2014

Dayang Senandung Berendam

Assalammualaikum...
celik-celik dapur suka dengan nama Dayang Senandung... filem Melayu Klasik ditahun 1965 arahan Jamil Sulong... Sarimah pemegang watak sebagai Dayang Senandung... sesiapa yang nak tahu lebih lanjut sila google lah ye...

pasti ada yang tertanya-tanya ape kebende nye Dayang Senandung Berendam??? idea ni timbul gara-gara lebihan bebola inti kelapa manis utk kuih kochi semalam, maka terjadilah Dayang Senandung Berendam... sebab warna nya lah, apa lagi... nak sebut badak berendam agak kurang manis gitu... kalau soaking hippo dengar macam comel lah juga... tapi celik-celik dapur suka dengan Dayang Senandung Berendam... apa-apa lah kan... janji celik-celik dapur bahagia... kalau nak cuba silalah...



bahan-bahan:
400ml santan
1 cawan air
2 sudu besar tepung beras
1 helai daun pandan
sedikit garam

cara-cara:
satukan semua bahan-bahan diatas.
masak menggunakan api yang sederhana sehingga agak pekat.
hendaklah dikacau selalu utk mengelakkannya dari berketul.
ketepikan

*** bahan-bahan utk bebola inti kelapa manis boleh rujuk dalam post kuih kochi. terpulang pada citarasa masing-masing nak letak warna hijau atau warna lain...

didihkan air dan masukkan bebola tadi.
masak sehingga bebola timbul sepertimana menyediakan buah melaka.
setelah timbul bolehlah diangkat.
masukkan kedalam kuah santan tadi.
sedap dimakan panas atau pun sejuk.