Assalammualaikum...
sebelum celik-celik dapur bercerita pasal laksa ingin celik-celik dapur bercerita mengenai phenomenon yang tak pernah celik-celik dapur lihat semenjak tinggal di Bahrain... since 2006 till now (today)... pagi tadi celik-celik dapur ke Al Jazira Supermarket untuk beli bahan-bahan untuk laksa, tom yam dan carbonara... banyak kan??? gara-gara nak mengikut selera semua... terpaksalah masak semua untuk semua...
bersebelahan Al Jazira Supermarket ada Starbucks Café... sepanjang Ramadhan, Starbucks Café hanya akan beroperasi selepas iftar... kalau bulan-bulan yang lain biasalah seawal 8pagi... yang pastinya akan sentiasa dipenuhi pelanggan especially those who are wearing white thawbs and black abayas... lepak di kedai kopi sudah menjadi routine harian mereka... dari yang kecik, besar, tua dan muda suka minum kopi...
tapi pagi tadi celik-celik dapur terperanjat gila... hehehe... suka sangat-sangat, Starbucks seakan-akan tak beroperasi... sebabnya yang ada hanya staff dan 2 orang pelanggan itu pun yang berkulit putih...
Alhamdulillah... sehati dan sejiwa lah wahai umat Islam seluruh dunia... rintihan dan tangisan Gaza adalah rintihan dan tangisan kita semua... kopi brand lain banyak lagikan... kopi kapal api ada... ali cafe ada... hehehe... maaflah ye bab-bab kopi ni celik-celik dapur tak berapa arif sebabnya celik-celik dapur tak minum kopi... celik-celik dapur minum teh je... peace to everyone!!!
kita cerita pasal laksa lah pulak ye... sepanjang tinggal di Bahrain, hari ini merupakan kali ke3 celik-celik dapur buat laksa sendiri... selalunya makan je... hari ni teringin sangat-sangat nak makan laksa... 7pg (waktu Bahrain) celik-celik dapur dah ber SMS dengan adik ipar celik-celik dapur, Ina di Alor Setar Kedah minta resepi laksa... masa yang sama juga minta resepi dari kekanda Ina Mahooz... Alhamdulillah dapat resepi dan cara-cara dari kedua-dua sifu... tapi, biasalah kan celik-celik dapur ni suka sangat mengolah mengikut selera tekak sendiri... nak dikatakan laksa Kedah or laksa Penang pun rasa-rasanya bukan... sebab dah jadi caca merba dek bahan-bahannya... ada yang ada, dan ada yang tak ada... fenin-fenin... celik-celik dapur panggil Asam Laksa je lah ye... celik-celik dapur punya asam laksa combination between laksa Kedah and laksa Penang... janji laksa untuk iftar hari ini...
bahan-bahan kuah laksa:
1kg ikan
(celik-celik dapur guna 4 ekor ikan kembung, 4 ekor ikan selar dan 1 tin sardines)
20biji cili kering dibuang biji dan direbus
2 biji bawang india big size
1 inci belacan
1btg serai
(1/2 dikisar, 1/2 dititik)
sedikit lengkuas
asam keping sesedap rasa
daun kesum sesedap rasa
garam dan gula sesedap rasa
cara-cara:
rebus ikan bersama sedikit asam keping.
asingkan ikan dari air rebusan.
simpan air rebusan ikan.
kisar isi ikan bersama sedikit air rebusan ikan, ketepikan.
kisar tulang dan kepala ikan bersama sedikit air rebusan ikan, tapis dan ketepikan.
** kisar cili, bawang, belacan, serai dan lengkuas
didihkan semula lebihan air rebusan ikan bersama-sama bahan-bahan kisar **
setelah mendidih masukkan isi ikan dan tapisan kisaran tulang dan kepala ikan.
masukkan asam keping, daun kesum, garam dan gula.
boiled and simmer for another 30minutes.
bahan-bahan lain:
1 pack rice stick direbus lembut
4 biji telur direbus
3 biji timun dihiris nipis
2 biji bawang Holland dihiris nipis
1/2 biji nenas dibersihkan dan dihiris nipis
2 biji cili merah atau cili padi dihiris
sedikit petis jika ada
masa shopping bahan-bahan laksa tadi celik-celik dapur terlupa beli cili padi, daun pudina dan limau nipis... apa-apa yang ada je lah ye... :)))
*** (kalau suka pedas boleh lebihkan cili kering... cili kering Bahrain pedasssss!!!)
*** (kalau ada bunga kantan lagi power)
sebelum celik-celik dapur bercerita pasal laksa ingin celik-celik dapur bercerita mengenai phenomenon yang tak pernah celik-celik dapur lihat semenjak tinggal di Bahrain... since 2006 till now (today)... pagi tadi celik-celik dapur ke Al Jazira Supermarket untuk beli bahan-bahan untuk laksa, tom yam dan carbonara... banyak kan??? gara-gara nak mengikut selera semua... terpaksalah masak semua untuk semua...
bersebelahan Al Jazira Supermarket ada Starbucks Café... sepanjang Ramadhan, Starbucks Café hanya akan beroperasi selepas iftar... kalau bulan-bulan yang lain biasalah seawal 8pagi... yang pastinya akan sentiasa dipenuhi pelanggan especially those who are wearing white thawbs and black abayas... lepak di kedai kopi sudah menjadi routine harian mereka... dari yang kecik, besar, tua dan muda suka minum kopi...
tapi pagi tadi celik-celik dapur terperanjat gila... hehehe... suka sangat-sangat, Starbucks seakan-akan tak beroperasi... sebabnya yang ada hanya staff dan 2 orang pelanggan itu pun yang berkulit putih...
Alhamdulillah... sehati dan sejiwa lah wahai umat Islam seluruh dunia... rintihan dan tangisan Gaza adalah rintihan dan tangisan kita semua... kopi brand lain banyak lagikan... kopi kapal api ada... ali cafe ada... hehehe... maaflah ye bab-bab kopi ni celik-celik dapur tak berapa arif sebabnya celik-celik dapur tak minum kopi... celik-celik dapur minum teh je... peace to everyone!!!
kita cerita pasal laksa lah pulak ye... sepanjang tinggal di Bahrain, hari ini merupakan kali ke3 celik-celik dapur buat laksa sendiri... selalunya makan je... hari ni teringin sangat-sangat nak makan laksa... 7pg (waktu Bahrain) celik-celik dapur dah ber SMS dengan adik ipar celik-celik dapur, Ina di Alor Setar Kedah minta resepi laksa... masa yang sama juga minta resepi dari kekanda Ina Mahooz... Alhamdulillah dapat resepi dan cara-cara dari kedua-dua sifu... tapi, biasalah kan celik-celik dapur ni suka sangat mengolah mengikut selera tekak sendiri... nak dikatakan laksa Kedah or laksa Penang pun rasa-rasanya bukan... sebab dah jadi caca merba dek bahan-bahannya... ada yang ada, dan ada yang tak ada... fenin-fenin... celik-celik dapur panggil Asam Laksa je lah ye... celik-celik dapur punya asam laksa combination between laksa Kedah and laksa Penang... janji laksa untuk iftar hari ini...
bahan-bahan kuah laksa:
1kg ikan
(celik-celik dapur guna 4 ekor ikan kembung, 4 ekor ikan selar dan 1 tin sardines)
20biji cili kering dibuang biji dan direbus
2 biji bawang india big size
1 inci belacan
1btg serai
(1/2 dikisar, 1/2 dititik)
sedikit lengkuas
asam keping sesedap rasa
daun kesum sesedap rasa
garam dan gula sesedap rasa
cara-cara:
rebus ikan bersama sedikit asam keping.
asingkan ikan dari air rebusan.
simpan air rebusan ikan.
kisar isi ikan bersama sedikit air rebusan ikan, ketepikan.
kisar tulang dan kepala ikan bersama sedikit air rebusan ikan, tapis dan ketepikan.
** kisar cili, bawang, belacan, serai dan lengkuas
didihkan semula lebihan air rebusan ikan bersama-sama bahan-bahan kisar **
setelah mendidih masukkan isi ikan dan tapisan kisaran tulang dan kepala ikan.
masukkan asam keping, daun kesum, garam dan gula.
boiled and simmer for another 30minutes.
bahan-bahan lain:
1 pack rice stick direbus lembut
4 biji telur direbus
3 biji timun dihiris nipis
2 biji bawang Holland dihiris nipis
1/2 biji nenas dibersihkan dan dihiris nipis
2 biji cili merah atau cili padi dihiris
sedikit petis jika ada
masa shopping bahan-bahan laksa tadi celik-celik dapur terlupa beli cili padi, daun pudina dan limau nipis... apa-apa yang ada je lah ye... :)))
*** (kalau suka pedas boleh lebihkan cili kering... cili kering Bahrain pedasssss!!!)
*** (kalau ada bunga kantan lagi power)