Wednesday, 27 August 2014

Roast Chicken

Assalammualaikum...
kalau buat Yorkshire pudding mesti ada roast beef atau roast chicken baru ngam... sebelum sediakan batter untuk Yorkshire pudding celik-celik dapur marinate ayam... ini resepi campak-campak apa yang ada dalam fridge and kitchen cabinet...


bahan-bahan:
1 ekor ayam dicuci bersih dan dilap kering
1 biji bawang besar dipotong 8
1 labu bawang putih dikopek kulit dan diketuk
2 biji buah tomato dipotong 8
1 1/2 sudu besar crush black pepper
2 sudu besar dried coriander
2 sudu besar ground garlic
1/2 sudu kecil paprika
2 sudu besar gula
2 sudu besar sea salt
2 sudu besar lemon juice


cara-cara:
satukan crush black pepper, dried coriander, ground garlic, paprika, gula dan sea salt.
gaul sebati campuran diatas.
sapukan campuran tadi pada dalam dan luar ayam serta dibawah kulit ayam.
masukkan sebahagian dari bawang besar, bawang putih dan tomato didalam perut ayam.
selebihnya letak didalam roasting pan.
letakkan ayam ke dalam roasting pan dan tuang lemon juice diatasnya.
cover roasting pan dengan aluminium foil.
panaskan oven pada suhu 200'C menggunakan api atas dan bawah.
bakar selama 45minit - 1jam atau hingga ayam masak.


*** (setelah ayam masak bahan-bahan yang tertinggal dalam roasting pan celik-celik dapur blend halus untuk jadikan gravy)
*** (boleh tambah honey jika suka)
*** (penambahan atau pengurangan garam dan gula terpulang pada selera masing-masing)

 

Yorkshire Pudding

Assalammualaikum...
bangun pagi tadi entah mimpi apa teringin sangat nak makan Yorkshire pudding... teringat masa masih bergelar student selalu makan di café college... last makan 1996... lama tu... hehehe... tak pernah lah pulak celik-celik dapur cuba buat... disebabkan teringin sesangat, tengahari tadi celik-celik dapur google cari resepi... banyak nye resepi Yorkshire pudding... try and error... kalau tak jadik kita cari resepi lain pulak after this...

Alhamdulillah my 1st attempt Yorkshire pudding menjadi... walaupun tak garing sangat... gara-gara minyak menitis dalam oven terus berasap satu rumah... tak pasal-pasal fire alarm berbunyi... watchman kalut datang rumah... Yorkshire pudding punya hal...

bahan-bahan:
250gm all purpose flour
150ml susu UHT
150ml air
4 biji telur
sedikit minyak
sedikit garam 
muffin tin


cara-cara:
satukan tepung dan sedikit garam dan gaul rata.
satukan susu dan air.
masukkan telur kedalam tepung dan kacau.
masukkan campuran susu dan air tadi.
gaul sebati.
rehatkan adunan selama 15minit (room temperature)
panaskan oven pada suhu 230'C.
sapukan sedikit minyak kedalam muffin tin.
masukkan muffin tin ke dalam oven selama 10 -15minit.
keluarkan muffin tin dan tuangkan adunan tadi.
make sure it sizzle when you add the batter, if not put the muffin tin back into the oven.
bakar selama 15-20minit.


*** (PLEASE!!! keep an eye on them towards the end of the cooking time... do not open the oven door until they beautifully bronzed because they will sink)
 

Tuesday, 26 August 2014

Black Pepper Beef

Assalammualaikum...
satu lagi resepi yang nak celik-celik dapur kongsi bersama... resepi yang simple dan mudah dibuat...


bahan-bahan:
300gm tenderloin beef dihiris
1/2 biji capsicum dibuang biji dan dipotong bite size
(celik-celik dapur guna merah dan kuning)
1 biji cili hijau dpotong
1/2 biji bawang Holland dihiris
3 ulas bawang putih diracik halus
1/2 inci halia diracik halus
1 sudu besar crush black pepper
minyak utk menggoreng

bahan-bahan marinate:
2 sudu besar oyster sauce
1 sudu kecil fish sauce
1 sudu besar teriyaki sauce
1 sudu besar dark soy sauce
1 sudu besar gula


cara-cara:
marinate daging dan perap selama 30minit.
panaskan kuali dan masukkan minyak yang banyak.
deep fry daging dalam 2-3minit
angkat, tos dan ketepikan.
kurangkan minyak.
tumis bawang putih dan halia hingga kekuningan.
masukkan crush black pepper.
masukkan capsicum dan bawang Holland gaul rata.
masukkan daging dan gaul sebati.
jika kurang rasa boleh tambah garam atau gula.

 

Sweet & Sour Prawns

Assalammualaikum...
agak lama jugakan celik-celik dapur tak masukkan resepi atau bercerita dalam My Little Kitchen... sibuk sikit tak banyak pun... hehehe... sibuk melayan Korea... tapi routine harian berjalan seperti biasa... dan Alhamdulillah hari ni dah hari ke-10 celik-celik dapur ganti puasa... tinggal 2 hari saja lagi...

iftar untuk hari ini seperti biasa simple je... celik-celik dapur bagi resepi ye untuk sesiapa yang nak mencuba atau pun idea untuk hidangan keluarga...


bahan-bahan:
20 ekor udang medium size dibuang kulit dan dibelah belakang
3 sudu besar tepung jagung
1 biji putih telur litely bitten with salt
1 biji bawang holland dipotong bite size
1 tin kecil nenas dipotong bite size

2 biji tomato masak ranum dibuang biji dipotong dadu
2 ulas bawang putih diracik halus
sedikit sos tomato dan sos tiram

sedikit garam dan gula


cara-cara:
panaskan kuali dan masukkan minyak.
masukkan udang ke dalam putih telur dan gaul.
masukkan udang tadi kedalam tepung jagung dan gaul rata.
goreng udang jgn terlalu garing.
angkat dan tos.
kurangkan minyak gorengan udang tadi.
tumis bawang putih hingga kekuningan.
masukkan buah tomato.
masak hingga buah tomato layu.
masukkan sos tomato, sos tiram, garam dan gula secukup rasa.
bila kuah agak pekat masukkan nenas dan bawang.
akhir sekali masukkan udang gaul seketika.