Assalammualaikum...
lama betul celik-celik dapur tak bersiaran di ruangan My Little Kitchen... Alhamdulillah sihat, cuma mood untuk try resepi baru tak timbul... balik-balik menu sama atau pun lebih kurang je...
as usual this is my 1st attempt... semalam celik-celik dapur try buat kuah rojak... merojak lah pulak ye... Alhamdulillah menjadi...
bahan-bahan:
100gm cili kering direbus, dibuang biji dan dikisar halus
500gm gula merah (celik-celik dapur guna light brown sugar)
300gm gula pasir
200ml sos cili (celik-celik dapur guna sos cili Kimball)
200ml kicap manis (celik-celik dapur guna kicap manis Indofood)
50gm belacan
50gm petis
50gm bijan digoreng tanpa minyak
3 sudu besar tepung ubi kayu
cara-cara:
satukan semua bahan-bahan diatas kecuali bijan dan tepung ubi kayu.
menggunakan api yang kecil masak bahan-bahan diatas hingga larut dan mendidih.
masukkan tepung ubi kayu sedikit demi sedikit.
kacau menggunakan whisker utk mengelakkan tepung dari berketul.
masak hingga kuah pekat.
masukkan bijan.
biarkan sejuk dan bolehlah digaul dgn buah-buahan kegemaran masing-masing.
selebihnya boleh disimpan di dalam air tight container and put it in the fridge.
*** (taburkan sedikit kacang kisar diatas rojak buah)
*** (penambahan atau pengurangan gula terpulang pada kepedasan cili kering... cili kering Bahrain pedas!!!)
lama betul celik-celik dapur tak bersiaran di ruangan My Little Kitchen... Alhamdulillah sihat, cuma mood untuk try resepi baru tak timbul... balik-balik menu sama atau pun lebih kurang je...
as usual this is my 1st attempt... semalam celik-celik dapur try buat kuah rojak... merojak lah pulak ye... Alhamdulillah menjadi...
bahan-bahan:
100gm cili kering direbus, dibuang biji dan dikisar halus
500gm gula merah (celik-celik dapur guna light brown sugar)
300gm gula pasir
200ml sos cili (celik-celik dapur guna sos cili Kimball)
200ml kicap manis (celik-celik dapur guna kicap manis Indofood)
50gm belacan
50gm petis
50gm bijan digoreng tanpa minyak
3 sudu besar tepung ubi kayu
cara-cara:
satukan semua bahan-bahan diatas kecuali bijan dan tepung ubi kayu.
menggunakan api yang kecil masak bahan-bahan diatas hingga larut dan mendidih.
masukkan tepung ubi kayu sedikit demi sedikit.
kacau menggunakan whisker utk mengelakkan tepung dari berketul.
masak hingga kuah pekat.
masukkan bijan.
biarkan sejuk dan bolehlah digaul dgn buah-buahan kegemaran masing-masing.
selebihnya boleh disimpan di dalam air tight container and put it in the fridge.
*** (taburkan sedikit kacang kisar diatas rojak buah)
*** (penambahan atau pengurangan gula terpulang pada kepedasan cili kering... cili kering Bahrain pedas!!!)
No comments:
Post a Comment