Sunday 16 June 2013

Khasidah

Assalammualaikum...
macam-macam lah pulak tekak celik-celik dapur terasa nak makan... kuih favourite celik-celik dapur masa kecil-kecil... teringat akan arwah nenda celik-celik dapur akan buat setiap kali celik-celik dapur berkunjung kerumah nenda... dulunya celik-celik dapur agak picky and choosy bab-bab makan... tak boleh pedas, tak boleh masin, tak boleh masam... arwah nenda faham sangat dengan kerenah celik-celik dapur...

semalam tak kala menikmati kuih favourite celik-celik dapur yang buat pertama kalinya celik-celik dapur buat sendiri dan menjadi... menitis juga airmata, bila teringatkan arwah nenda dan bonda... AL Fatihah, semoga roh nenda dan bonda tenang disana... amin...


bahan-bahan:
bawang kecil secukupnya
minyak masak atau ghee secukupnya
2 cawan tepung gandum
4 - 5 cawan air
1 1/2cawan gula


cara-cara:
bawang dihiris nipis dan digoreng menjadi bawang goreng dan disejukkan.
bancuh tepung dgn air dan ditapis.
masukkan gula dan kacau rata diatas api yang sederhana hingga bancuhan menjadi berkilat dan tiada lagi berbau tepung.
tuangkan adunan kedlm loyang yang telah disapukan dgn minyak atau ghee.
ratakan adunan.
panaskan 2 sudu besar ghee dan tuangkan keatas adunan.
taburkan bawang goreng diatas.

***(lagi banyak bawang goreng lagi sedap)

 

Sotong Kangkung CCD

Assalammualaikum...
weekend baru-baru ni tekak celik-celik dapur teringin sangat nak makan sotong kangkung... pusing cari bahan-bahan, boleh dikatakan semua ada tapi yg tak ada petis dan sotong kembang...puas jugalah celik-celik dapur pusing dari satu shelf ke satu shelf di kedai oriental tapi tak ada petis... macam mana nak buat sos sotong kangkung kalau tak de petis!!! tapi celik-celik dapur tak putus asa... tak ada petis kita buat cara tak ada petis... sotong pula celik-celik dapur dapat frozen squid yang bau dan texture nya sama dgn sotong kembang, cuma colour je tak sama... inilah hasilnya... :)))


bahan-bahan:
sotong kembang or frozen squid boleh dpt dimana-mana supermarket
kangkung
sedikit bijan
sedikit cili api
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar plum sos
3 sudu besar Thai dipping sos
4 sudu besar kicap pekat
1 cawan sos yong tau foo


cara-cara:
sotong direbus hingga masak.
kangkung dibersih, dipotong dan dicelur.
bijan disangai.
campurkan bahan-bahan yang lain kedlm mangkuk besar dan kacau sebati.
jika perlu, blend semua bahan-bahan sos hingga halus.