Assalammualaikum...
macam-macam lah pulak tekak celik-celik dapur terasa nak makan... kuih favourite celik-celik dapur masa kecil-kecil... teringat akan arwah nenda celik-celik dapur akan buat setiap kali celik-celik dapur berkunjung kerumah nenda... dulunya celik-celik dapur agak picky and choosy bab-bab makan... tak boleh pedas, tak boleh masin, tak boleh masam... arwah nenda faham sangat dengan kerenah celik-celik dapur...
semalam tak kala menikmati kuih favourite celik-celik dapur yang buat pertama kalinya celik-celik dapur buat sendiri dan menjadi... menitis juga airmata, bila teringatkan arwah nenda dan bonda... AL Fatihah, semoga roh nenda dan bonda tenang disana... amin...
bahan-bahan:
bawang kecil secukupnya
minyak masak atau ghee secukupnya
2 cawan tepung gandum
4 - 5 cawan air
1 1/2cawan gula
cara-cara:
bawang dihiris nipis dan digoreng menjadi bawang goreng dan disejukkan.
bancuh tepung dgn air dan ditapis.
masukkan gula dan kacau rata diatas api yang sederhana hingga bancuhan menjadi berkilat dan tiada lagi berbau tepung.
tuangkan adunan kedlm loyang yang telah disapukan dgn minyak atau ghee.
ratakan adunan.
panaskan 2 sudu besar ghee dan tuangkan keatas adunan.
taburkan bawang goreng diatas.
***(lagi banyak bawang goreng lagi sedap)
macam-macam lah pulak tekak celik-celik dapur terasa nak makan... kuih favourite celik-celik dapur masa kecil-kecil... teringat akan arwah nenda celik-celik dapur akan buat setiap kali celik-celik dapur berkunjung kerumah nenda... dulunya celik-celik dapur agak picky and choosy bab-bab makan... tak boleh pedas, tak boleh masin, tak boleh masam... arwah nenda faham sangat dengan kerenah celik-celik dapur...
semalam tak kala menikmati kuih favourite celik-celik dapur yang buat pertama kalinya celik-celik dapur buat sendiri dan menjadi... menitis juga airmata, bila teringatkan arwah nenda dan bonda... AL Fatihah, semoga roh nenda dan bonda tenang disana... amin...
bahan-bahan:
bawang kecil secukupnya
minyak masak atau ghee secukupnya
2 cawan tepung gandum
4 - 5 cawan air
1 1/2cawan gula
cara-cara:
bawang dihiris nipis dan digoreng menjadi bawang goreng dan disejukkan.
bancuh tepung dgn air dan ditapis.
masukkan gula dan kacau rata diatas api yang sederhana hingga bancuhan menjadi berkilat dan tiada lagi berbau tepung.
tuangkan adunan kedlm loyang yang telah disapukan dgn minyak atau ghee.
ratakan adunan.
panaskan 2 sudu besar ghee dan tuangkan keatas adunan.
taburkan bawang goreng diatas.
***(lagi banyak bawang goreng lagi sedap)