Assalammualaikum and welcome to My Little Kitchen, celik-celik dapur humble space... little but indeed very busy...
Wednesday, 29 May 2013
Daging Bakar & Air Asam
Monday, 27 May 2013
London Hazel/Almond
Assalammualaikum...
tak lama lagi kan dah nak puasa... kuih yang menjadi kemestian bila menjelang Syawal... masih segar diingatan last year celik-celik dapur sekeluarga beraya di Perth WA... tahun ni insyaallah akan beraya semula di bumi Bahrain...
bahan-bahan A:
125gm butter
70gm gula castor1 biji kuning telur
140gm tepung gandum
80gm tepung jagung
20gm tepung custard
bahan-bahan B:
250gm cooking chocolate
60gm butter
bahan-bahan C:
250gm hazel/almond dipanggang
125gm hazel/almond cincang
cara-cara:pukul butter & gula hingga kembang.
masukkan kuning telur.
masukkan tepung gandum, tepung jagung dan tepung castard.
gaulkan hingga menjadi doh.
bulatkan adunan tadi dan masukkan hazel/almond.
bakar hingga kekuningan.
biarkan hingga sejuk.
masak bahan B diatas api kecil beralaskan air.
bila cooking chocolate tadi sebati bolehlah dituangkan keatas biskut yg telah dimasukkan kedlm magkuk kertas.
hiaskan dgn badam cincang
tak lama lagi kan dah nak puasa... kuih yang menjadi kemestian bila menjelang Syawal... masih segar diingatan last year celik-celik dapur sekeluarga beraya di Perth WA... tahun ni insyaallah akan beraya semula di bumi Bahrain...
bahan-bahan A:
125gm butter
70gm gula castor1 biji kuning telur
140gm tepung gandum
80gm tepung jagung
20gm tepung custard
bahan-bahan B:
250gm cooking chocolate
60gm butter
bahan-bahan C:
250gm hazel/almond dipanggang
125gm hazel/almond cincang
cara-cara:pukul butter & gula hingga kembang.
masukkan kuning telur.
masukkan tepung gandum, tepung jagung dan tepung castard.
gaulkan hingga menjadi doh.
bulatkan adunan tadi dan masukkan hazel/almond.
bakar hingga kekuningan.
biarkan hingga sejuk.
masak bahan B diatas api kecil beralaskan air.
bila cooking chocolate tadi sebati bolehlah dituangkan keatas biskut yg telah dimasukkan kedlm magkuk kertas.
hiaskan dgn badam cincang
Lamb Yogurt
Assalammualaikum...
agak lama juga celik-celik dapur tak bersiaran diruangan My Little Kitchen, celik-celik dapur... rindu rasanya... little kitchen setiap hari berasap tapi tak berkesempatan shj... hari ini celik-celik dapur ingin berkongsi resepi simple yg celik-celik dapur reka sendiri semasa masih lagi bergelar student... selalunya kalau pulang dari class, perut dah lapar... jadi belasah aje apa yang ada dlm fridge, ada 1 lauk dan 1 sayur, cukuplah tu... janji perut kenyang... :)))
bahan-bahan:
500gm kambing beserta tulang
150gm plain yogurt
3 biji bawang besar dihiris nipis
10 ulas bawang putih dihiris nipis
1 biji lemon diambil jus
2 biji tomato dipotong dadu
2 biji cili merah dihiris nipis
2 tangkai daun bawang dihiris
2 inci halia dihiris nipis
2 btg serai dihiris nipis
sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
minyak secukupnya
air
cara-cara:
cuci bersih kambing dan tos.
gaul kambing bersama sedikit garam, serbuk kunyit dan yogurt.
panaskan kuali dan masukkan minyak.
tumis bawang, halia dan serai hingga kekuningan.
masukkan kambing dan jus lemon dan gaul rata.
masukkan bahan-bahan lain.
masak hingga kering atau daging empuk.
jika perlu utk melembutkan daging boleh tambah air.
***(boleh juga guna cili padi jika suka lebih pedas)
agak lama juga celik-celik dapur tak bersiaran diruangan My Little Kitchen, celik-celik dapur... rindu rasanya... little kitchen setiap hari berasap tapi tak berkesempatan shj... hari ini celik-celik dapur ingin berkongsi resepi simple yg celik-celik dapur reka sendiri semasa masih lagi bergelar student... selalunya kalau pulang dari class, perut dah lapar... jadi belasah aje apa yang ada dlm fridge, ada 1 lauk dan 1 sayur, cukuplah tu... janji perut kenyang... :)))
bahan-bahan:
500gm kambing beserta tulang
150gm plain yogurt
3 biji bawang besar dihiris nipis
10 ulas bawang putih dihiris nipis
1 biji lemon diambil jus
2 biji tomato dipotong dadu
2 biji cili merah dihiris nipis
2 tangkai daun bawang dihiris
2 inci halia dihiris nipis
2 btg serai dihiris nipis
sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
minyak secukupnya
air
cara-cara:
cuci bersih kambing dan tos.
gaul kambing bersama sedikit garam, serbuk kunyit dan yogurt.
panaskan kuali dan masukkan minyak.
tumis bawang, halia dan serai hingga kekuningan.
masukkan kambing dan jus lemon dan gaul rata.
masukkan bahan-bahan lain.
masak hingga kering atau daging empuk.
jika perlu utk melembutkan daging boleh tambah air.
***(boleh juga guna cili padi jika suka lebih pedas)
Subscribe to:
Posts (Atom)