Assalammualaikum and welcome to My Little Kitchen, celik-celik dapur humble space... little but indeed very busy...
Saturday, 13 April 2013
macam-macam ada...
Mee Kari Bonda
Assalammualaikum...
ingin celik-celik dapur berkongsi resepi istimewa peninggalan arwah bonda... setiap kali celik-celik dapur pulang bercuti, pasti mee kari menjadi salah satu menu hidangan... setiap hidangan arwah bonda sememangnya menyelerakan, kerana ianya disediakan dgn penuh kasih sayang... "Cook with LOVE"...
bahan-bahan:
1/2 ekor ayam atau 1kg kerang
1/2 kilo mee kuning
3 ulas bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
1 keping asam gelugur
1 btg serai dititik
1 biji kelapa santan
1 bungkus kecil serbuk kari daging
3 keping fish cake
6 biji fish ball dibelah 2
3 sudu besar minyak masak
garam dan gula secukup rasa
bahan-bahan lain:
tauhu digoreng dan dihiris
telur direbus dan dibelah 2
tauge dicelur
cili merah dihiris nipis
daun bawang dihiris nipis
sedikit bawang goreng
kacang panjang dicelur
cara-cara:
celur mee kuning dan ditos.
panaskan periuk dan masukkan minyak.
tumis bahan-bahan kisar hingga kuning.
masukkan serbuk kari yg telah dibancuh dgn air, biarkan hingga pecah minyak.
masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, asam gelugur dan serai, biarkan seketika.
masukkan santan, garam dan gula, biarkan mendidih.
kemudian masukkan ayam atau kerang, fish ball dan fish cake.
***(kuantiti utk bahan-bahan lain terpulang pada keperluan masing-masing)
ingin celik-celik dapur berkongsi resepi istimewa peninggalan arwah bonda... setiap kali celik-celik dapur pulang bercuti, pasti mee kari menjadi salah satu menu hidangan... setiap hidangan arwah bonda sememangnya menyelerakan, kerana ianya disediakan dgn penuh kasih sayang... "Cook with LOVE"...
bahan-bahan:
1/2 ekor ayam atau 1kg kerang
1/2 kilo mee kuning
3 ulas bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
1 keping asam gelugur
1 btg serai dititik
1 biji kelapa santan
1 bungkus kecil serbuk kari daging
3 keping fish cake
6 biji fish ball dibelah 2
3 sudu besar minyak masak
garam dan gula secukup rasa
bahan-bahan lain:
tauhu digoreng dan dihiris
telur direbus dan dibelah 2
tauge dicelur
cili merah dihiris nipis
daun bawang dihiris nipis
sedikit bawang goreng
kacang panjang dicelur
cara-cara:
celur mee kuning dan ditos.
panaskan periuk dan masukkan minyak.
tumis bahan-bahan kisar hingga kuning.
masukkan serbuk kari yg telah dibancuh dgn air, biarkan hingga pecah minyak.
masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, asam gelugur dan serai, biarkan seketika.
masukkan santan, garam dan gula, biarkan mendidih.
kemudian masukkan ayam atau kerang, fish ball dan fish cake.
***(kuantiti utk bahan-bahan lain terpulang pada keperluan masing-masing)
Home Made Beef Burger
Assalammualaikum...
semenjak celek-celik dapur kenal/makan burger tak pernah termimpi nak buat burger sendiri... tapi ada masanya kita terpaksa demi anak-anak... cerita bermula, apabila celik-celik dapur dan keluarga berhijrah ke negara kangaroo dan koala bear... disebabkan masih baru dan belum habis explore dimana nak dapatkan nuggets, burger halal dll... lupa pulak nak bertanya pada pakcik halal butcher... dipendekkan cerita celik-celik dapur dpt menghasilkan home made beef burger...
bahan-bahan:
1kg mince beef
2 biji bawang dipotong dadu
1 1/2 cawan breadcrumbs
6 biji telur saiz XL
sedikit parsley dicincang
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 sudu teh serbuk lada putih
sedikit garam
cara-cara:
masukkan semua bahan-bahan diatas kedlm mangkuk besar dan gaul sebati.
bulat dan leperkan (ketebalan sekeping burger terpulang pada cita rasa masing-masing)
utk setiap lapisan alaskan dgn plastik.
boleh disimpan didlm freezer selama 1 minggu.
semenjak celek-celik dapur kenal/makan burger tak pernah termimpi nak buat burger sendiri... tapi ada masanya kita terpaksa demi anak-anak... cerita bermula, apabila celik-celik dapur dan keluarga berhijrah ke negara kangaroo dan koala bear... disebabkan masih baru dan belum habis explore dimana nak dapatkan nuggets, burger halal dll... lupa pulak nak bertanya pada pakcik halal butcher... dipendekkan cerita celik-celik dapur dpt menghasilkan home made beef burger...
bahan-bahan:
1kg mince beef
2 biji bawang dipotong dadu
1 1/2 cawan breadcrumbs
6 biji telur saiz XL
sedikit parsley dicincang
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 sudu teh serbuk lada putih
sedikit garam
cara-cara:
masukkan semua bahan-bahan diatas kedlm mangkuk besar dan gaul sebati.
bulat dan leperkan (ketebalan sekeping burger terpulang pada cita rasa masing-masing)
utk setiap lapisan alaskan dgn plastik.
boleh disimpan didlm freezer selama 1 minggu.
Onigiri
Assalammualaikum...
atas permintaan hero-hero celik-celik dapur, semlm celik-celik dapur and the hero's ke Daiso utk mendapatkan onigiri mould... puas jugalah pusing-pusing dlm daiso mencari... from one shelf to another... tapi malangnya mould yg dicari tiada... we decided to take anything that available on the shelf...
hari ini bersama hero-hero kesayangan celik-celik dapur telah berjaya menghasilkan onigiri mengikut selera masing-masing...
bahan-bahan:
500gm beras sushi (cara-cara memasak boleh rujuk post Sushi: California rolls & Maki)
onigiri mould berbentuk 3segi (jika ada) free hand pun boleh
bahan-bahan filling mengikut cita rasa sendiri
tuna mayonnaise
crab mayonnaise
chili tuna
chicken chili mayonnaise
chicken prawn mayonnaise
cara-cara:
masukkan sedikit nasi sushi kedlm mould dan letakkan filling, kemudian tutup filling dgn nasi sushi.
mampatkan nasi dan keluarkan dari mould.
onigiri dah pun siap.
atas permintaan hero-hero celik-celik dapur, semlm celik-celik dapur and the hero's ke Daiso utk mendapatkan onigiri mould... puas jugalah pusing-pusing dlm daiso mencari... from one shelf to another... tapi malangnya mould yg dicari tiada... we decided to take anything that available on the shelf...
hari ini bersama hero-hero kesayangan celik-celik dapur telah berjaya menghasilkan onigiri mengikut selera masing-masing...
bahan-bahan:
500gm beras sushi (cara-cara memasak boleh rujuk post Sushi: California rolls & Maki)
onigiri mould berbentuk 3segi (jika ada) free hand pun boleh
bahan-bahan filling mengikut cita rasa sendiri
tuna mayonnaise
crab mayonnaise
chili tuna
chicken chili mayonnaise
chicken prawn mayonnaise
cara-cara:
masukkan sedikit nasi sushi kedlm mould dan letakkan filling, kemudian tutup filling dgn nasi sushi.
mampatkan nasi dan keluarkan dari mould.
onigiri dah pun siap.
Sushi Class
Friday, 12 April 2013
Sushi: California roll & Maki...
Assalammualaikum...
kali ini celik-celik dapur nak bawa semua terbang ke negara matahari terbit... Arigato, Moshi-Moshi... keluarga celik-celik dapur mmg penggemar sushi... tapi celik-celik dapur suka tempura dan teriyaki shj... utk memenuhi permintaan terutamanya permintaan anak-anak yg macam-macam kerenah... ada yg suka timun shj, ada yg suka crab stick lebih... jadi celik-celik dapur mencuri masa yg terluang menghadiri kelas bagaimana nak membuat sushi... alhamdulillah berjaya memperolehi teknik-teknik yg betul utk menghasilkan sushi yg kemas dan menarik...sebelum celik-celik dapur berkongsi resepi, apa kata kita berkongsi sedikit ilmu yg celik-celik dapur dapat semasa menghadiri kelas tersebut. su bermakna gula dan shi bermakna cuka... semua org berfikir yg org-org Jepun yg meng invent sushi... tapi yg sebenarnya the Chinese are the one who invented sushi... but the Japanese who commercialised sushi... :)))
bahan-bahan nasi:
500gm beras sushi dicuci bersih dgn air sejuk dan ditos
500ml air
50ml sushi vinegar
25gm gula
7.5gm garam
stainless steel bowl
cara-cara:
masak nasi selama 15-20minit
alihkan nasi yg telah dimasak ke dlm magkuk stainless steel.
gaulkan nasi bersama vinegar, gula dan garam, ketepikan.
bahan-bahan lain:
bamboo mat8 keping nori
sedikit mayonnaise
crab stick
2 btg timun jepun yg dibuang bahagian tengah dipotong memanjang
1 btg carrot dipotong memanjang
tobiko roe
dan bahan-bahan lain mengikut selera masing-masing
cara-cara:
balut bamboo mat dgn cling film.
pakai serving gloves dan sapukan dgn sedikit minyak masak.
ambil sekeping nori dan letakkan nasi dibahagian tengah and spread evenly.
tinggalkan ruang atas dan bawah sebanyak 1inci.
sapukan mayonnaise dan letakkan crab stick, timun dll.
gulung kemas-kemas.
***(utk California roll, setelah letak nasi, tabur rata tobiko roe dan terbalikkan supaya nori berada dibahagian diatas)
***(utk 1 roll boleh menghasilkan 8-9pcs sushi)
Beef Saloona or Beef Stew
Assalammualaikum
pertama kali celik-celik dapur rasa beef saloona bila celik-celik dapur dan keluarga berkunjung ke kedai makan Turkey... hidangannya memang menyelerakan tapi tak berkuah... bila ditanya ada hidangan yang berunsurkan sup, waitress told us you may order chicken or laham saloona... celik-celik dapur pun cakap ok give us one chicken saloona... waitress tanya lagi, you want additional bread madam... celik-celik dapur dah kelaparan masa tu... terus je cakap 4... hahaha... bila makanan siap dihidang... mak datuk... besarnya roti, 2 org makan sekeping pun belum tentu habis... di middle east kalau kita order kuah dpt roti free... kalau di malaysia order roti dpt kuah free... pengalaman pertama masa mula-mula berada di negara padang pasir... not bad at all, and the chicken saloona taste so delicious... celik-celik dapur telah pun mencuba beberapa kali dan buat sedikit penambahan dan pengurangan dari segi bahan-bahan bagi mengikut selera celik-celik dapur dan keluarga... sudi-sudikan lah mencuba...bahan-bahan utk merebus tulang:
1kg daging bersama tulang dibersihkan
5 ulas bawang putih diketuk
2 btg celery dipotong kasar
1 biji bawang holland dipotong kasar
cara-cara:
masukkan semua bahan-bahan diatas kedlm periuk, rebus hingga daging empuk.
keluarkan daging dan tulang, ketepikan.
tapis air rebusan dan simpan.
bahan-bahan tumis:
olive oil secukupnya utk menumis (boleh gunakan minyak lain jika tidak suka baunya)
2 biji bawang besar dipotong dadu
4 ulas bawang putih dipotong dadu
1 inci halia dimayang
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 inci kulit kayu manis
bahan-bahan lain:
8 biji tomato masak ranum dicincang
300ml tomato paste atau tomato soup
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 loomi aswad (dried black lemon, jika suka)
3 biji kentang dipotong kecil
2 btg carrot dipotong kecil
3 biji zucchini dipotong kecil
garam dan gula
cara-cara:
tumis bahan-bahan tumis hingga naik bau.
masukkan rempah kari dan serbuk lada hitam yg dibancuh dgn sedikit air rebusan.
setelah rempah masak masukkan buah tomato, kacau sebati.
masukkan air rebusan, biar hingga mendidih.
masukkan tomato paste loomi aswad dan sayuran, masak seketika.
apabila sayur agak lembut masukkan daging yg direbus tadi.
masukkan garam dan gula secukup rasa.
***(sedap dinikmati bersama nasi dan juga roti)
***(boleh kurang atau tambahkan tomato paste mengikut selera)
Thursday, 11 April 2013
Mushroom & Tomato Bruschetta
Assalammualaikum...
celik-celik dapur ingin berkogsi resepi yg simple, cepat, mudah disediakan dan berkhasiat... boleh dijadikan lite snack dan hidangan canape party... dan juga resepi kepada yg sedang atau dlm proses menurunkan berat badan...
bahan-bahan:
1 loft baguette dipotong 1inci tebal
600gm fresh button mushroom dihiris nipis
3 biji tomato dipotong dadu dan dibuang biji
2 ulas bawang putih dipotong dadu
sedikit black pepper crush
sedikit garam
sedikit sweet basil
2 sudu besar olive oil utk menumis
cara-cara:
panaskan kuali dan masukkan olive oil.
goreng bawang putih agak kekuningan.
masukkan button mushroom dan taburkan sedikit garam.
kacau rata.
mushroom akan bertukar warna dan mengeluarkan air.
masukkan black pepper dan garam lagi jika perlu.
kacau hingga kering.
masukkan tomato kacau seketika dan padamkan api.
hiaskan dgn sweet basil.
***(lebih sedap jika baguette yg telah dipotong disapukan dgn garlic olive oil then toast)
celik-celik dapur ingin berkogsi resepi yg simple, cepat, mudah disediakan dan berkhasiat... boleh dijadikan lite snack dan hidangan canape party... dan juga resepi kepada yg sedang atau dlm proses menurunkan berat badan...
bahan-bahan:
1 loft baguette dipotong 1inci tebal
600gm fresh button mushroom dihiris nipis
3 biji tomato dipotong dadu dan dibuang biji
2 ulas bawang putih dipotong dadu
sedikit black pepper crush
sedikit garam
sedikit sweet basil
2 sudu besar olive oil utk menumis
cara-cara:
panaskan kuali dan masukkan olive oil.
goreng bawang putih agak kekuningan.
masukkan button mushroom dan taburkan sedikit garam.
kacau rata.
mushroom akan bertukar warna dan mengeluarkan air.
masukkan black pepper dan garam lagi jika perlu.
kacau hingga kering.
masukkan tomato kacau seketika dan padamkan api.
hiaskan dgn sweet basil.
***(lebih sedap jika baguette yg telah dipotong disapukan dgn garlic olive oil then toast)
Wednesday, 10 April 2013
Sotong Masak Asam
Assalammualaikum...
resepi simple dari arwah bonda yang menjadi kegemaran keluarga celik-celik dapur sejak dari dulu lagi... bila rindu bertandang... resepi arwah bonda menjadi hidangan...
bahan-bahan:
resepi simple dari arwah bonda yang menjadi kegemaran keluarga celik-celik dapur sejak dari dulu lagi... bila rindu bertandang... resepi arwah bonda menjadi hidangan...
bahan-bahan:
250gm sotong dibersihkan dan dipotong bulat
sedikit serbuk kunyit
1 sudu besar paste asam jawa dibancuh dgn sedikit air
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak
bahan-bahan hiasan:
1 biji bawang besar dipotong bulat
1 biji cili merah dihiris
1 tangkai daun bawang dipotong memanjang
cara-cara:
gaulkan sotong dengan serbuk kunyit dan masukkan kedlm kuali tanpa minyak.
air sotong akan keluar jika terlalu banyak boleh buang separuh.
bila air agak kering masukkan air asam jawa dan kacau.
biar seketika.
masukkan garam dan gula.
bila air asam hampir kering masukkan minyak masak dan gaul rata.
masukkan bahan hiasan kacau seketika.
tidak perlu lama supaya bahan hiasan tidak layu.
Sotong Goreng Tepung
Assalammualaikum...
disini ingin celik-celik dapur berkongsi resepi yang menjadi kegemaran keluarga celik-celik dapur... resepi yg sedap dan sangat mudah utk dibuat dan insyaallah tak akan meletup... :)))
bahan-bahan:
250gm sotong segar dibersih, dipotong bulat dan ditos
2 biji putih telur dipukul bersama sedikit garam
tepung jagung secukupnya
minyak utk menggoreng
cara-cara:
panaskan kuali dan masukkan minyak.
sotong yg telah siap dicelup kedalam putih telur.
kemudian digaulkan dgn tepung jagung.
satu persatu masukkan kedlm minyak panas.
goreng hingga nampak kekuningan pada tepung.
***(sedap dimakan panas-panas bersama sos cili thai)
disini ingin celik-celik dapur berkongsi resepi yang menjadi kegemaran keluarga celik-celik dapur... resepi yg sedap dan sangat mudah utk dibuat dan insyaallah tak akan meletup... :)))
bahan-bahan:
250gm sotong segar dibersih, dipotong bulat dan ditos
2 biji putih telur dipukul bersama sedikit garam
tepung jagung secukupnya
minyak utk menggoreng
cara-cara:
panaskan kuali dan masukkan minyak.
sotong yg telah siap dicelup kedalam putih telur.
kemudian digaulkan dgn tepung jagung.
satu persatu masukkan kedlm minyak panas.
goreng hingga nampak kekuningan pada tepung.
***(sedap dimakan panas-panas bersama sos cili thai)
Pau Kacang Merah
Assalammualaikum...
celik-celik dapur ada beberapa kali mencuba berbagai-bagai resepi pau... untuk mendapatkan texture yg lembut dan gebu... so far resepi ini yg celik-celik dapur rasa boleh diterima pakai... resepi dari buku resepi lama peninggalan arwah bonda... yg celik-celik dapur sendiri tidak tahu asal usulnya... walaupun tak segebu pau yg dijual dikedai-kedai tapi ianya lembut sekali...
bahan-bahan inti:
celik-celik dapur ada beberapa kali mencuba berbagai-bagai resepi pau... untuk mendapatkan texture yg lembut dan gebu... so far resepi ini yg celik-celik dapur rasa boleh diterima pakai... resepi dari buku resepi lama peninggalan arwah bonda... yg celik-celik dapur sendiri tidak tahu asal usulnya... walaupun tak segebu pau yg dijual dikedai-kedai tapi ianya lembut sekali...
bahan-bahan inti:
200gm kacang merah
air secukupnya utk merebus
100gm brown sugar
sedikit garam
3 sudu besar minyak masak
cara-cara:
rebus kacang hingga kembang.
kisar kacang bersama air rebusan hingga halus.
satukan bahan-bahan inti dan masak hingga pekat.
kemudian masukkan minyak dan gaul rata.
bahan-bahan pau:
500gm tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar gula
1 sudu teh yis segera
2 sudu besar crisco
250gm air suamkeratan kertas berbentuk bulat atau segi4
cara-cara:
gaulkan semua bahan-bahan diatas kecuali air.
masukkan air sediki-sedikit hingga habis.
uli doh hingga licin.
tutup doh dengan kain bersih yg lembab dan biarkan naik 2 kali ganda.
tumbuk doh utk keluarkan angin dan bahagikan doh menjadi ketulan kecil.
bulat-bulatkan dan masukkan inti.
tutup kemas dan lapikkan doh diatas keratan kertas.
rehatkan doh yg telah siap tadi hingga naik lagi.
panaskan kukusan.
kukus selama 10minit.
***(resepi diatas boleh menghasilkan 25-30 biji pau medium size)
Roti Jala & Kari Ayam
Assalammualaikum...
roti jala ini lebih sesuai dipanggil roti jala perantau dimana celik-celik dapur tak memiliki acuan roti jala tradisional... alternative nya celik-celik dapur menggunakan botol sos yg mempunyai 3 lubang... idea ini dtg dari Along Eda yg sama-sama merantau... bolehlah ke Daiso utk mendapatkan botol sos with 3 nozzle... senang dan dapur pun bersih... :)))
bahan-bahan roti jala:
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 sudu besar minyak masak
3 cawan susu UHT atau air
sedikit garam
sedikit pewarna kuning
cara-cara:
masukkan semua bahan-bahan diatas ke dlm blender dan diblend hingga sebati.
panaskan frying pan dan sapukan sedikit minyak.
dengan menggunakan botol sos yg berlubang 3 larekan dgn selari menjadi garisan melintang hingga membentuk kotak-kotak.
setelah masak bolehlah diangkat dan digulung atau dilipat.
bahan-bahan kari ayam:
1/2 ekor ayam dipotong kecil (bite size)
1 batang carrot dipotong dadu
2 biji kentang medium size dipotong dadu
2 biji bawang besar dikisar
4 ulas bawang putih dikisar
1 kuntum bunga lawang
2/3 kuntum bunga cengkih
1 inci kulit kayu manis
2/3 sudu besar serbuk kari ayam dibancuh dgn air
400ml santan
sedikit minyak utk menumis
garam dan gula
cara-cara:
panaskan periuk dan masukkan minyak.
tumis bawang yg telah diblend bersama bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis seketika.
masukkan rempah kari ayam, kacau hingga rempah masak.
masukkan ayam, carrot dan kentang, gaul rata.
tutup periuk buat seketika hingga air ayam keluar.
kemudian masukkan santan.
biarkan mendidih seketika.
masukkan garam dan gula secukup rasa.
biarkan kari pecah minyak.
bolehlah dipadamkan api.
roti jala ini lebih sesuai dipanggil roti jala perantau dimana celik-celik dapur tak memiliki acuan roti jala tradisional... alternative nya celik-celik dapur menggunakan botol sos yg mempunyai 3 lubang... idea ini dtg dari Along Eda yg sama-sama merantau... bolehlah ke Daiso utk mendapatkan botol sos with 3 nozzle... senang dan dapur pun bersih... :)))
bahan-bahan roti jala:
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 sudu besar minyak masak
3 cawan susu UHT atau air
sedikit garam
sedikit pewarna kuning
cara-cara:
masukkan semua bahan-bahan diatas ke dlm blender dan diblend hingga sebati.
panaskan frying pan dan sapukan sedikit minyak.
dengan menggunakan botol sos yg berlubang 3 larekan dgn selari menjadi garisan melintang hingga membentuk kotak-kotak.
setelah masak bolehlah diangkat dan digulung atau dilipat.
bahan-bahan kari ayam:
1/2 ekor ayam dipotong kecil (bite size)
1 batang carrot dipotong dadu
2 biji kentang medium size dipotong dadu
2 biji bawang besar dikisar
4 ulas bawang putih dikisar
1 kuntum bunga lawang
2/3 kuntum bunga cengkih
1 inci kulit kayu manis
2/3 sudu besar serbuk kari ayam dibancuh dgn air
400ml santan
sedikit minyak utk menumis
garam dan gula
cara-cara:
panaskan periuk dan masukkan minyak.
tumis bawang yg telah diblend bersama bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis seketika.
masukkan rempah kari ayam, kacau hingga rempah masak.
masukkan ayam, carrot dan kentang, gaul rata.
tutup periuk buat seketika hingga air ayam keluar.
kemudian masukkan santan.
biarkan mendidih seketika.
masukkan garam dan gula secukup rasa.
biarkan kari pecah minyak.
bolehlah dipadamkan api.
Tuesday, 9 April 2013
Kuih Keria
Assalammualaikum...
kepada penggemar dessert yg manis-manis mesti suka akan kuih keria... Malay Donut... berkali-kali juga celik-celik dapur belajar terutama apabila tiba ke bahagian utk menyira... dan berkali-kali juga yg fail... alhamdulillah sekarang BOLEH LAH diterima... masih dlm tempoh percubaan... terima kasih juga kepada Angah Maheran yang sudi memberi tunjuk ajar dan teguran membina pada celik-celik dapur to improved my skill...
bahan-bahan:
kepada penggemar dessert yg manis-manis mesti suka akan kuih keria... Malay Donut... berkali-kali juga celik-celik dapur belajar terutama apabila tiba ke bahagian utk menyira... dan berkali-kali juga yg fail... alhamdulillah sekarang BOLEH LAH diterima... masih dlm tempoh percubaan... terima kasih juga kepada Angah Maheran yang sudi memberi tunjuk ajar dan teguran membina pada celik-celik dapur to improved my skill...
bahan-bahan:
1kg keledek kuning
5 sudu besar tepung gandum
gula secukupnya utk menyira
air
minyak utk menggoreng
cara-cara:
bersih dan potong keledek (jgn terlalu kecil)
rebus keledek hingga empuk.
lecek keledek ketika masih panas.
biarkan sejuk.
kemudian gaulkan dgn tepung hingga sebati.
bulat-bulatkan adunan keledek dan leperkan sedikit dan buat lubang ditengah-tengah.
goreng hingga menjadi keemasan.
cara-cara menyira:
panaskan kuali dan masukkan gula .
masukkan air sedikit demi sedikit hingga gula larut.
kacau hingga berbuih-buih putih.
masukkan kuih yg telah digoreng.
kecilkan api dan kacau perlahan-lahan hingga gula bertukar menjadi serbuk putih.
padamkan api dan bolehlah diangkat dan disejukkan.
***(resepi diatas boleh menghasilkan 30-40 biji kuih keria saiz sederhana)
***(utk 10biji keria gunakan 4/5 sudu besar gula)
Cucur Badak
Assalammualaikum...
ini satu lagi kuih kegemaran celik-celik dapur... dulunya tahu makan je... tapi sekarang dah tahu buat juga... pengalaman yg tak dapat dilupakan bila cucur badak 1st attempt keras macam batu... cuba lagi, kali kedua sebesar penumbuk jadinya... rasa macam nak give up... tapi tekak dah memanggil-manggil... celik-celik dapur cuba lagi dan lagi dan lagi... tak tahu berapa kali cuba... at last berjaya menghasilkan cucur badak yg lembut, comel dan bulat-bulat tak leper... alhamdulillah...
bahan-bahan:
2kg keledek kuning
10 sudu besar tepung gandum
cara-cara:
keledek dibersihkan, dibuang kulit dan dipotong medium size.
kemudian direbus hingga empuk.
toskan keledek dan dilecek hingga hancur.
biarkan sejuk.
setelah sejuk masukkan tepung dan gaul rata.
bulat-bulatkan sebesar bola ping pong.
kemudian dileperkan dan sudukan inti ditengah-tengah.
tutup kemas dan bolehlah digoreng.
bahan-bahan inti:
2biji kelapa parut diambil putih sahaja
200gm udang basah dicincang
150gm udang kering dikisar
3 sudu besar chili paste yg telah dikisar bersama bawang (boleh dikurangkan jika tidak suka pedas)
1 sudu besar serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak utk menumis
cara-cara:
panaskan kuali dan masukkan minyak.
masukkan chili paste goreng hingga garing.
masukkan udang basah kacau seketika.
masukkan kelapa parut gaul hingga sebati.
masukkan udang kering dan serbuk kunyit.
gaul sekata.
masukkan garam dan gula.
masak hingga kelapa agak kering.
sejukkan.
***(resepi diatas boleh menghasilkan 70-80pcs cucur badak)
ini satu lagi kuih kegemaran celik-celik dapur... dulunya tahu makan je... tapi sekarang dah tahu buat juga... pengalaman yg tak dapat dilupakan bila cucur badak 1st attempt keras macam batu... cuba lagi, kali kedua sebesar penumbuk jadinya... rasa macam nak give up... tapi tekak dah memanggil-manggil... celik-celik dapur cuba lagi dan lagi dan lagi... tak tahu berapa kali cuba... at last berjaya menghasilkan cucur badak yg lembut, comel dan bulat-bulat tak leper... alhamdulillah...
bahan-bahan:
2kg keledek kuning
10 sudu besar tepung gandum
cara-cara:
keledek dibersihkan, dibuang kulit dan dipotong medium size.
kemudian direbus hingga empuk.
toskan keledek dan dilecek hingga hancur.
biarkan sejuk.
setelah sejuk masukkan tepung dan gaul rata.
bulat-bulatkan sebesar bola ping pong.
kemudian dileperkan dan sudukan inti ditengah-tengah.
tutup kemas dan bolehlah digoreng.
bahan-bahan inti:
2biji kelapa parut diambil putih sahaja
200gm udang basah dicincang
150gm udang kering dikisar
3 sudu besar chili paste yg telah dikisar bersama bawang (boleh dikurangkan jika tidak suka pedas)
1 sudu besar serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak utk menumis
cara-cara:
panaskan kuali dan masukkan minyak.
masukkan chili paste goreng hingga garing.
masukkan udang basah kacau seketika.
masukkan kelapa parut gaul hingga sebati.
masukkan udang kering dan serbuk kunyit.
gaul sekata.
masukkan garam dan gula.
masak hingga kelapa agak kering.
sejukkan.
***(resepi diatas boleh menghasilkan 70-80pcs cucur badak)
Popia Goreng Daging & Mix Vege
Assalammualaikum...
roommate celik-celik dapur suka makan popia goreng tapi tak suka inti yg ada tauge... jadi celik-celik dapur tukar dari vege filling ke mix filling...
bahan-bahan:
roommate celik-celik dapur suka makan popia goreng tapi tak suka inti yg ada tauge... jadi celik-celik dapur tukar dari vege filling ke mix filling...
bahan-bahan:
400gm mince beef
1 biji bawang besar dipotong dadu
250gm mix vege (carrot n been)
1/2 sudu kecil chili flakes (boleh dikurangkan jika tidak suka pedas)
2 beef cube
sedikit gula
ready made spring rolls skin
minyak utk menumis dan menggoreng
cara-cara:
panaskan kuali dan goreng bawang hingga kekuningan.
masukkan mince beef kacau hingga daging masak.
masukkan mix vegi, chili flake, beef cube dan gula.
gaul rata, masak hingga agak kering.
setelah inti agak sejuk bolehlah dibalut dan digoreng.
Monday, 8 April 2013
Wonton Noodles Soup with Fried & Steam Wonton
Assalammualaikum...
resepi yang nak celik-celik dapur berkongsi pada hari ini is from Chinese kitchen but being a typical Malay celik-celik dapur buat sedikit perubahan mengikut selera Melayu... sudi-sudikanlah mencuba... :)))
bahan-bahan fried/steam wonton:
400gm mince chicken
200gm udang hidup/basah dicincang
100gm button mushroom dicincang
sedikit daun bawang dihiris nipis
sedikit daun parsley dihiris nipis
sedikit ground white pepper
garam secukup rasa
ready made wonton skin
cara-cara:
gaulkan kesemua bahan-bahan diatas hingga sebati dan masukkan kedalm kulit wonton.
tutup kulit wonton kemas-kemas.
bolehlah digoreng atau dikukus.
*** (resepi diatas boleh menghasilkan 50-60pcs)
bahan-bahan sup mee:
1kg daging dan ribs
100gm dried shitake mushroom direndam dan dihiris nipis
ready made wonton noodles direbus
sedikit sawi dicelur dan dipotong
2 inci halia diketuk
1 labu bawang putih dibuang kulit dan diketuk
2 biji bawang besar dipotong wedges
kiub ikan bilis jika suka
sesame oil jika suka
garam secukup rasa
cara-cara:
rebus daging dan ribs bersama halia, bawang putih dan bawang besar dengan api yg sederhana.
buangkan buih2 hitam supaya mendapat sup yg jernih.
rebus hingga daging empuk.
setelah daging empuk keluarkan daging dan tapis sup.
daging bolehlah dihiris nipis.
didalam periuk yg berasingan panaskan sesame oil dan masukkan sup tadi serta shitake mushroom.
masukkan kiub ikan bilis dan juga garam secukup rasa.
*** (boleh dihidangkan dgn cili potong yg direndam dgn sedikit cuka dan kicap masin)
resepi yang nak celik-celik dapur berkongsi pada hari ini is from Chinese kitchen but being a typical Malay celik-celik dapur buat sedikit perubahan mengikut selera Melayu... sudi-sudikanlah mencuba... :)))
bahan-bahan fried/steam wonton:
400gm mince chicken
200gm udang hidup/basah dicincang
100gm button mushroom dicincang
sedikit daun bawang dihiris nipis
sedikit daun parsley dihiris nipis
sedikit ground white pepper
garam secukup rasa
ready made wonton skin
cara-cara:
gaulkan kesemua bahan-bahan diatas hingga sebati dan masukkan kedalm kulit wonton.
tutup kulit wonton kemas-kemas.
bolehlah digoreng atau dikukus.
*** (resepi diatas boleh menghasilkan 50-60pcs)
bahan-bahan sup mee:
1kg daging dan ribs
100gm dried shitake mushroom direndam dan dihiris nipis
ready made wonton noodles direbus
sedikit sawi dicelur dan dipotong
2 inci halia diketuk
1 labu bawang putih dibuang kulit dan diketuk
2 biji bawang besar dipotong wedges
kiub ikan bilis jika suka
sesame oil jika suka
garam secukup rasa
cara-cara:
rebus daging dan ribs bersama halia, bawang putih dan bawang besar dengan api yg sederhana.
buangkan buih2 hitam supaya mendapat sup yg jernih.
rebus hingga daging empuk.
setelah daging empuk keluarkan daging dan tapis sup.
daging bolehlah dihiris nipis.
didalam periuk yg berasingan panaskan sesame oil dan masukkan sup tadi serta shitake mushroom.
masukkan kiub ikan bilis dan juga garam secukup rasa.
*** (boleh dihidangkan dgn cili potong yg direndam dgn sedikit cuka dan kicap masin)
Karipap Daging/Ayam
Assalammualaikum...
Disini ingin celik-celik dapur menyelit sedikit resepi kuih2 tradisional melayu, yg celik-celik dapur rasa mmg ramai yg pandai membuatnya... :)))
bahan-bahan doh:
1 biji telur
100gm butter
2 sudu minyak masak
500gm tepung gandum
1 cawan air
1/2 cawan ais
1 sudu teh garam
cara-cara:
masukkan tepung kedlm mangkuk besar.
gaulkan air bersama garam dan ais.
gaulkan tepung dgn telur menjadi serbuk roti.
panaskan butter dan minyak masak hingga berbuih dgn api yg sederhana.
kemudian tuang rata diatas tepung dan gaul hingga menjadi serbuk roti.
masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.
hentikan penambahan air apabila tepung tadi menjadi doh yang tidak terlalu lembut atau keras.
rehatkan selama 2jam di dalam fridge.
bahan-bahan inti:
4 biji medium size kentang dipotong dadu
1 biji bawang besar dipotong dadu
400gm mince beef/chicken
1 biji capsicum dipotong dadu
1/2 batang carrot dipotong dadu
2 tangkai daun bawang
2 sudu besar chili paste yg telah dikisar bersama bawang
(boleh ditukarkan ke ground/crush balack pepper)
1 sudu besar serbuk kurma any brand
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak utk menumis
cara-cara:
panaskan kuali dan masukkan minyak.
tumis chili paste dan bawang hingga naik bau.
masukkan rempah kurma yg telah dibancuh dgn sedikit air dan kacau hingga rempah masak.
masukkan mince beef/chicken dan kacau rata.
apabila air daging keluar masukkan kentang dan carrot masak hingga kentang dan carrot empuk.
masukkan capsicum, daun bawang, garam dan gula.
masak hingga kering air.
*** (resepi diatas boleh menghasilkan 75pcs medium size karipap)
Disini ingin celik-celik dapur menyelit sedikit resepi kuih2 tradisional melayu, yg celik-celik dapur rasa mmg ramai yg pandai membuatnya... :)))
bahan-bahan doh:
1 biji telur
100gm butter
2 sudu minyak masak
500gm tepung gandum
1 cawan air
1/2 cawan ais
1 sudu teh garam
cara-cara:
masukkan tepung kedlm mangkuk besar.
gaulkan air bersama garam dan ais.
gaulkan tepung dgn telur menjadi serbuk roti.
panaskan butter dan minyak masak hingga berbuih dgn api yg sederhana.
kemudian tuang rata diatas tepung dan gaul hingga menjadi serbuk roti.
masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.
hentikan penambahan air apabila tepung tadi menjadi doh yang tidak terlalu lembut atau keras.
rehatkan selama 2jam di dalam fridge.
bahan-bahan inti:
4 biji medium size kentang dipotong dadu
1 biji bawang besar dipotong dadu
400gm mince beef/chicken
1 biji capsicum dipotong dadu
1/2 batang carrot dipotong dadu
2 tangkai daun bawang
2 sudu besar chili paste yg telah dikisar bersama bawang
(boleh ditukarkan ke ground/crush balack pepper)
1 sudu besar serbuk kurma any brand
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak utk menumis
cara-cara:
panaskan kuali dan masukkan minyak.
tumis chili paste dan bawang hingga naik bau.
masukkan rempah kurma yg telah dibancuh dgn sedikit air dan kacau hingga rempah masak.
masukkan mince beef/chicken dan kacau rata.
apabila air daging keluar masukkan kentang dan carrot masak hingga kentang dan carrot empuk.
masukkan capsicum, daun bawang, garam dan gula.
masak hingga kering air.
*** (resepi diatas boleh menghasilkan 75pcs medium size karipap)
Subscribe to:
Posts (Atom)