Tuesday 9 April 2013

Kuih Keria

Assalammualaikum...
kepada penggemar dessert yg manis-manis mesti suka akan kuih keria... Malay Donut... berkali-kali juga celik-celik dapur belajar terutama apabila tiba ke bahagian utk menyira... dan berkali-kali juga yg fail... alhamdulillah sekarang BOLEH LAH diterima... masih dlm tempoh percubaan... terima kasih juga kepada Angah Maheran yang sudi memberi tunjuk ajar dan teguran membina pada celik-celik dapur to improved my skill...


bahan-bahan:
1kg keledek kuning
5 sudu besar tepung gandum
gula secukupnya utk menyira
air
minyak utk menggoreng


cara-cara:
bersih dan potong keledek (jgn terlalu kecil)
rebus keledek hingga empuk.
lecek keledek ketika masih panas.
biarkan sejuk.
kemudian gaulkan dgn tepung hingga sebati.
bulat-bulatkan adunan keledek dan leperkan sedikit dan buat lubang ditengah-tengah.
goreng hingga menjadi keemasan.

cara-cara menyira:
panaskan kuali dan masukkan gula .
masukkan air sedikit demi sedikit hingga gula larut.
kacau hingga berbuih-buih putih.
masukkan kuih yg telah digoreng.
kecilkan api dan kacau perlahan-lahan hingga gula bertukar menjadi serbuk putih.
padamkan api dan bolehlah diangkat dan disejukkan. 

***(resepi diatas boleh menghasilkan 30-40 biji kuih keria saiz sederhana)
***(utk 10biji keria gunakan 4/5 sudu besar gula) 

   

No comments:

Post a Comment