Tuesday 21 May 2013

Tamagoyaki/Japanese Egg Roll

Assalammualaikum...
hari ini celik-celik dapur berjaya selesaikan tugasan harian dgn begitu awal sekali... seawal 8pagi... best sangat... tapi apa yg nak dibuat dlm masa terluang ni!!! layan korea!!! mulut terasa nak makan egg roll... tapi tak pernah buat... browse dulu cari resepi... hahahah... nampak macam senang... jom kita try test uji skill celik-celik dapur...

walaupun tak se'perfect kedai at least I've made it on my 1st attempt... dan inilah hasilnya...


bahan-bahan:
4 biji telur
1 sudu kecil light soy sause
1 sudu besar gula
1 sudu kecil sushi vinegar
sedikit garam


cara-cara:
pukul telur dan masukkan bahan-bahan diatas.
panaskan frying pan on medium heat.
sapukan sedikit minyak.
bahagikan adunan telur tadi kepada 3-4bahagian.
tuangkan 1bahagian adunan telur ke dlm frying pan.
masak hingga separuh masak kemudian digulung.
telur yang digulung tadi diletakkan dibahagian hujung pan.
tuang 1bahagian lagi adunan telur dan sedikit dibawah telur yg telah siap digulung.
apabila hampir masak gulung bersama gulungan pertama utk menebalkannya.
ulang langkah ini hingga selesai.
setelah telur masak angkat dan letakkan telur tadi diatas bamboo mat dan roll.
bolehlah dipotong.

***(terdapat mirin dlm resepi egg roll, disebabkan ada kandungan alcohol dlm mirin celik-celik dapur guna sushi vinegar shj)
***(mirin: is an essential condiments used in Japanese cuisine. it is a kind of rice wine. similar to sake, but with lower alcohol content and higher sugar content)
 

No comments:

Post a Comment