Friday, 31 October 2014

Vanilla Butter Layer Cake with Raspberry Jam

Assalammualaikum...
bangun pagi tadi mood untuk baking tetiba je datang... sementara menunggu butter lembut celik-celik dapur layan kerenah anak-anak yang macam-macam permintaan dipagi minggu... dah siap breakfast butter pun lembut... celik-celik dapur ingatkan nak buat butter cake biasa sahaja tapi Amirul minta layer cake with berries... any berries, he said... selepas bakar kek celik-celik dapur ke Al Jazira Supermarket untuk dapatkan fresh raspberry and whipping cream...

celik-celik dapur bukanlah pakar dalam hal-hal baking dan mendeco kek... disebabkan anak-anak semua nya try and error... masih ditahap belajar... dan ini lah hasilnya...





bahan-bahan:
250g butter          
           
            
            
            




masukkan telur sebiji demi sebiji hingga adunan sebati
masukkan vanilla essence.
masukkan tepung berselang seli dengan susu hingga habis.
gaul sebati.
masukkan adunan kedalam loyang 8inci.
bakar selama 45minit - 1jam atau hingga kek masak.
menggunakan suhu 180'C.


 


bahan-bahan fresh cream, filling dan hiasan:
1 cawan whipping cream
100gm icing sugar (boleh ditambah atau dikurangkan)
100gm raspberry jam
sedikit fresh raspberry

cara-cara:
masukkan whipping cream dan icing sugar kedalam mangkuk mixer.
menggunakan high speed pukul hingga cream bertukar menjadi keras.
potong kek kepada dua bahagian.
sapukan sedikit whipped cream.
tuangkan raspberry jam dan ratakan.
letak sebahagian kek lagi diatas.
baluti kek sepenuhnya dengan whipped cream.
hias kek mengikut selera masing-masing.
        
 

Steam Fish

Assalammualaikum...
beberapa hari lepas celik-celik dapur terasa nak makan steam fish... dah lama betul tak buat... Alhamdulillah dapat ikan sherry fresh... masa beli ikan masih berbuih lagi... bila siang masih berbau air laut... celik-celik dapur steam dalam oven sahaja... senang kerja dan tak perlu tunggu lama...


bahan-bahan:
1 ekor ikan medium size (celik-celik dapur guna ikan sherry)
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
1 biji lemon dihiris
1sudu besar oyster sauce
sedikit garam
sedikit black pepper
sedikit cili padi jika suka
sedikit parsley





cara-cara:
cuci bersih ikan.
menggunakan aluminium foil, susun sedikit hirisan lemon, bawang besar, bawang putih dan halia.
gaul ikan dengan garam dan black pepper.
diatas ikan susun lebihan hirisan lemon, bawang besar, bawang putih dan halia.
tuangkan oyster sauce.
taburkan sedikit hirisan cili padi jika suka.
tutup kemas aluminium foil.
masukkan ikan kedalam oven selama 20minit dengan suhu 100'C.
setelah masak taburkan daun parsley.