Tuesday, 10 June 2014

Home Made Mee Kuning

Assalammualaikum...
semalam routine celik-celik dapur agak kalut sedikit... Alhamdulillah semuanya berjalan lancar... jam 10.40pagi celik-celik dapur dah sampai di Al Noor school compound utk menjemput MPH... now they are sitting for their annual exam... semalam MPH request nak makan pizza & spicy chicken wings for lunch... senang kerja, celik-celik dapur order saja... setelah puas bersantai bersama MPH makan pizza and spicy chicken wings... and to relax their mind for awhile we watched adik's favourite movie "The Lego Movie"...

kepala celik-celik dapur mula lah ligat mencari idea apa yang nak dibuat setelah MPH masuk ke bilik to study for their next day exam... layan korea lah sekejap kan apa salahnya... selesai layan korea... still i have this feelings... i need to do something... azan maghrib berkumandang... solat maghrib dulu... itu lebih penting...

teringat sesuatu!!! birthday celik-celik dapur last month my lovely kekanda's telah menghadiahkan ini:


apa kata kita try buat mee kuning??? hahaha... resepi dan juga tips utk membuat mee kuning dah lama celik-celik dapat dari rakan celik-celik dapur yang berada di Doha, Qatar... tapi tak terbuat... tapi semalam ini lah hasilnya:



tapi celik-celik dapur tak dapat ikut 100% resepi yang diberi sebabnya ada 1 bahan yang celik-celik dapur tak ada... jadi celik-celik dapur cari alternative lain... but I've followed exactly the methods she gave me... Alhamdulillah menjadi... terima kasih Aziah...


bahan-bahan:
1kg tepung gandum
400ml air mineral
10gm sodium carbonate
10gm garam
1/2 sudu kecil pewarna kuning
minyak jagung

cara-cara:
masuk tepung gandum kedalam bekas besar.
masukkan air, sodium carbonate, garam, dan pewarna ke dalam bekas lain dan dikacau hingga larut.
masukkan sedikit demi sedikit air kedalam tepung dan uli.
jika adunan masih keras maksudnya peroi ambil mangkuk isikan air mineral.
celup tapak tangan kedalam mangkuk tersebut dan uli lagi tepung tersebut.
sehingga mendapat doh yang keras.

*** (guna air dlm magkuk ni bila adunan peroi sahaja)

bulat dan leperkan adunan tersebut dan masuk kedalam mesin dan nipiskan mengikut ketebalan yang dikehendaki.
seterusnya masukkan ke bahagian uraian mee.

air rebusan pula kena betul-betul mendidih.
masukan satu senduk minyak kedalam air.
masukkan separuh mee dahulu.
bila mee sedikit timbul angkat dan toskan.
serakkan mee atas dulang agar dia sejuk seketika.
letakkan minyak jagung dan gaul rata agar mee tak melekat.

 

*** (utk rebusan yg kedua... pastikan air betul-betul mendidih baru boleh masukkan mee yg belum direbus... dan ulang cara yg pertama)
*** (kalau nak buat mee rebus lebihkan masa merebus... boleh dimakan terus tanpa dicelur sekali lagi... dengan syarat kuah mesti panas)


ini pula gambar mee goreng utk breakfast pagi tadi... :)))