Wednesday, 5 June 2013

Fish Ball

Assalammualaikum...
dlm kesibukan semalam sempat celik-celik dapur mencuba resepi fish ball yang dah lama terperuk dlm fail resepi celik-celik dapur... kalau ikutkan resepi menggunakan king fish fillet, tapi celik-celik dapur guna white fish fillet, isi nya lebih lembut... silapnya celik-celik dapur tak ikut betul-betul resepi, gara-gara nak extra sedaplahkan... maka terkeraslah sedikit... apa-apa pun nak makan sendiri kan!!! ini lah hasilnya...


bahan-bahan:
400gm isi ikan tenggiri 
1/2 btg carrot dipotong dadu kecil
2 tangkai daun bawang dihiris nipis
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil ground white pepper
3 sudu besar tepung jagung
2 sudu kecil tepung ubi
60ml air sejuk atau secukupnya
1/4 sudu kecil bicarbonate of soda


cara-cara:
masukkan isi ikan, white pepper dan garam kedlm food processor dan mesin hingga lumat.
masukkan tepung jagung, tepung ubi dan air sejuk.
mesin lagi hingga sebati.
masukkan carrot dan daun bawang, mesin hingga kenyal.
bulat-bulatkan adunan tadi.
didihkan air dan rebus fish ball hingga timbul, bolehlah di angkat.

 

Gulai Asam Pedas Black Seabream

Assalammualaikum...
2 hari lepas celik-celik dapur dapat fresh seabream dan murah pulak tu... isinya yang lembut sesuai sangat kalau dibuat sup, kari, asam pedas atau pun digoreng... bak kata semua-semua bolehlah... tapi celik-celik dapur buat bahagian kepala je... badannya digoreng... :)))


bahan-bahan:
1 kepala seabream
1 kuntum bunga kantan dibelah 2
daun kesum secukupnya
1 btg serai diketuk
3-4 sudu besar chili paste yg telah di blend bersama bawang
1 biji buah tomato dipotong 4
1 biji timun saiz kecil dipotong memanjang
air asam jawa secukupnya
sedikit kunyit hidup di blend bersama cili atau serbuk kunyit
garam dan gula
minyak utk menumis


cara-cara:
panaskan kuali dan masukkan minyak.
tumis cili hingga betul-betul masak.
masukkan air asam jawa.
biarkan mendidih.
masukkan kepala ikan, serai, daun kesum dan bunga kantan.
biarkan seketika.
masukkan garam dan gula secukupnya.
masukkan buah tomato dan timun.

 

Tuesday, 4 June 2013

Quality Time with My Precious Azri

Assalammualaikum...
last weekend celik-celik dapur berkesempatan melayan kerenah MPH Azri yang dah berhari-hari nak dine out with mama alone... we have a good time indeed... we having miso ramen with beef, bbq beef bento and crunchy california rolls... drinks iced green tea, hot green tea and fanta orange... the food is so yummy and the price not bad at all... recommended to everyone in Bahrain... :)))