Assalammualaikum...
semalam celik-celik dapur ke Rachanee kedai barang-barang thai untuk beli daun pandan... sukeerrrr sangat-sangat sebab dapat petai yang masih berkulit... selalunya dapat petai yang siap dikopek... agak kurang menarik... cilik-celik dapur ambil 4 papan sahaja... bila tanya di cashier berapa sekilo... mak datuk mahalnya... bd7/kg... hampir rm70/kg... teringin punya pasal mahal pun mahal lah...
kalau arwah bonda buat sambal tumis petai inilah yang selalu dibuatnya... sambal tumis lemak petai... kegemaran abah, acak dan celik-celik dapur... nasi panas, ikan kembung goreng garing cukup untuk membangkitkan selera... air tangan bonda yang tak dapat dilupakan... tiada tandingannya... Al Fatihah untuk bonda tercinta...
bahan-bahan:
4 papan petai
5 sudu besar chili paste (cili dikisar bersama bawang merah)
200ml santan pekat
sedikit udang segar
air asam jawa secukupnya
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
cara-cara:
kikis bahagian hijau kulit petai.
basuh dan hiris nipis.
didihkan air kemudian celur petai seketika (1-2minit) dan tos kan.
panaskan kuali masukkan minyak.
tumis chili paste hingga naik bau.
masukkan air asam jawa, biarkan mendidih.
masukkan santan, garam dan gula secukup rasa.
biarkan mendidih seketika.
masukkan petai dan udang.
*** (boleh lebihkan chili paste jika suka pedas)
*** (boleh juga letak belacan jika suka)
semalam celik-celik dapur ke Rachanee kedai barang-barang thai untuk beli daun pandan... sukeerrrr sangat-sangat sebab dapat petai yang masih berkulit... selalunya dapat petai yang siap dikopek... agak kurang menarik... cilik-celik dapur ambil 4 papan sahaja... bila tanya di cashier berapa sekilo... mak datuk mahalnya... bd7/kg... hampir rm70/kg... teringin punya pasal mahal pun mahal lah...
kalau arwah bonda buat sambal tumis petai inilah yang selalu dibuatnya... sambal tumis lemak petai... kegemaran abah, acak dan celik-celik dapur... nasi panas, ikan kembung goreng garing cukup untuk membangkitkan selera... air tangan bonda yang tak dapat dilupakan... tiada tandingannya... Al Fatihah untuk bonda tercinta...
bahan-bahan:
4 papan petai
5 sudu besar chili paste (cili dikisar bersama bawang merah)
200ml santan pekat
sedikit udang segar
air asam jawa secukupnya
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
kulit hijau petai dikikis
dihiris nipis
dicelur
cara-cara:
kikis bahagian hijau kulit petai.
basuh dan hiris nipis.
didihkan air kemudian celur petai seketika (1-2minit) dan tos kan.
panaskan kuali masukkan minyak.
tumis chili paste hingga naik bau.
masukkan air asam jawa, biarkan mendidih.
masukkan santan, garam dan gula secukup rasa.
biarkan mendidih seketika.
masukkan petai dan udang.
*** (boleh lebihkan chili paste jika suka pedas)
*** (boleh juga letak belacan jika suka)