Assalammualaikum...
last week celik-celik dapur buat ayam tandoori... tapi tak sempat nak post ke My Little Kitchen... resepi dari bonda mertua ku... senang dan ringkas, dapur pun tak berkecah... sedap dimakan dgn roti atau nasi...
bahan-bahan:
1 ekor ayam dipotong 4 dibuang kulit & dikelar
bahan A:
10 tangkai cili kering direndam & ditoskan
6 ulas bawang merah atau 1 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
1 sudu besar jintan putih(halus)
1 sudu besar jintan manis(kasar)
bahan B:
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam & lada putih
1 sudu besar serbuk lada kering
1 sudu besar serbuk kunyit
200gm plain yogurt
garam & gula secukup rasa
cara-cara:
bahan A dikisar kering bersama minyak.
perapkan ayam bersama bahan B selama 1 jam.
gaulkan ayam yg telah diperap dgn bahan A.
bakar dgn api yg perlahan hingga masak.
last week celik-celik dapur buat ayam tandoori... tapi tak sempat nak post ke My Little Kitchen... resepi dari bonda mertua ku... senang dan ringkas, dapur pun tak berkecah... sedap dimakan dgn roti atau nasi...
bahan-bahan:
1 ekor ayam dipotong 4 dibuang kulit & dikelar
bahan A:
10 tangkai cili kering direndam & ditoskan
6 ulas bawang merah atau 1 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
1 sudu besar jintan putih(halus)
1 sudu besar jintan manis(kasar)
bahan B:
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam & lada putih
1 sudu besar serbuk lada kering
1 sudu besar serbuk kunyit
200gm plain yogurt
garam & gula secukup rasa
cara-cara:
bahan A dikisar kering bersama minyak.
perapkan ayam bersama bahan B selama 1 jam.
gaulkan ayam yg telah diperap dgn bahan A.
bakar dgn api yg perlahan hingga masak.