Sunday, 9 June 2013

Ayam Tandoori

Assalammualaikum...
last week celik-celik dapur buat ayam tandoori... tapi tak sempat nak post ke My Little Kitchen... resepi dari bonda mertua ku... senang dan ringkas, dapur pun tak berkecah... sedap dimakan dgn roti atau nasi...


bahan-bahan:
1 ekor ayam dipotong 4 dibuang kulit & dikelar


bahan A:
10 tangkai cili kering direndam & ditoskan
6 ulas bawang merah atau 1 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
1 sudu besar jintan putih(halus)
1 sudu besar jintan manis(kasar)

bahan B:
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam & lada putih
1 sudu besar serbuk lada kering
1 sudu besar serbuk kunyit
200gm plain yogurt
garam & gula secukup rasa

 

cara-cara:
bahan A dikisar kering bersama minyak.
perapkan ayam bersama bahan B selama 1 jam.
gaulkan ayam yg telah diperap dgn bahan A.
bakar dgn api yg perlahan hingga masak.


 

CCD Bread Butter Pudding

Assalammualaikum...
setelah sekian lamanya celik-celik dapur tak buat bread butter pudding... kalau arwah bonda celik-celik dapur sebut bengkang roti je... dulunya MPH's tak suka bende-bende manis dan lembut-lembut, but lately they prefer sweet n cold... my little hero's ate with vanilla ice cream instead of vanilla custard... :)))


bahan-bahan:
10 keping white bread dipotong kecil
2 biji country bread dipotong kecil
2 biji telur
1 ltr UHT milk
200-250ml evaporated milk
150gm butter dipotong dadu
1 sudu kecil vanilla essence
gula sesedap rasa
sedikit garam


cara-cara:
panaskan oven dgn suhu 180'C.
rendam white bread kedlm susu UHT hingga kembang.
masukkan roti yg telah kembang ke dlm food processor dan kisar hingga hancur.
dlm magkuk yg lain masukkan evaporated milk, gula, telur, garam dan vanilla essence.
pukul hingga gula hancur.
kemudian satukan adunan roti dan adunan gula tadi, kacau sebati.
tuangkan adunan tadi kedlm loyang yang telah disapu dgn butter.
taburkan country bread diatas.
bakar hingga bahagian tepi loyang nampak bubble kecil.
keluarkan loyang dan taburkan ketulan butter diatas.
bakar hingga masak.