Assalammualaikum...
vitamin R melanda dihujung minggu ni... jarang berlaku... hehehe... selalunya dihujung minggu celik-celik dapur akan relax sebolehnya dari breakfast hinggalah ke dinner makan diluar atau pun order for delivery je... tapi pagi jumaat ni ada sedikit rajin... tadi seawal subuh dah mengukus apam rainbow... sebaik shj sampai dirumah dari breakfast dgn MPH, celik-celik dapur terus ke dapur lagi... masak utk hidangan tengahari pula... tak ada mee kuning spaghetti pun jadik lah kan... :)))
bahan-bahan:
400gm spaghetti (direbus hingga betul-betul kembang dan disapu dgn sedikit minyak)
300gm daging dihiris nipis
1 1/2ltr air air rebusan udang
2-3 sudu besar chili paste (yang telah dikisar dgn bawang)
200gm udang kering dikisar
100gm udang basah direbus bersama kulit dan dikisar
2 sudu besar kacang tanah yang dikisar halus
1 1/2 cawan sos tomato
2 biji buah tomato masak ranum dipotong dadu
7 biji telur
200gm sayur sawi dipotong
garam dan gula
minyak utk menumis
sedikit daun bawang dihiris
sedikit bawang goreng
cara-cara:
panaskan periuk dan masukkan minyak.
tumis bahan-bahan yang dikisar hingga naik bau.
masukan buah tomato dan daging.
masak hingga daging empuk.
masukkan air rebusan dan sos tomato biar hingga mendidih.
masukkan garam dan gula secukup rasa.
pecahkan 2 biji telur dan kacau hancur.
pecahkan lagi 5 biji telur biarkan masak.
masukkan sawi.
***(chili paste boleh lebihkan jika suka pedas).
***(boleh kurangkan sos tomato kalau tak suka masam)
vitamin R melanda dihujung minggu ni... jarang berlaku... hehehe... selalunya dihujung minggu celik-celik dapur akan relax sebolehnya dari breakfast hinggalah ke dinner makan diluar atau pun order for delivery je... tapi pagi jumaat ni ada sedikit rajin... tadi seawal subuh dah mengukus apam rainbow... sebaik shj sampai dirumah dari breakfast dgn MPH, celik-celik dapur terus ke dapur lagi... masak utk hidangan tengahari pula... tak ada mee kuning spaghetti pun jadik lah kan... :)))
bahan-bahan:
400gm spaghetti (direbus hingga betul-betul kembang dan disapu dgn sedikit minyak)
300gm daging dihiris nipis
1 1/2ltr air air rebusan udang
2-3 sudu besar chili paste (yang telah dikisar dgn bawang)
200gm udang kering dikisar
100gm udang basah direbus bersama kulit dan dikisar
2 sudu besar kacang tanah yang dikisar halus
1 1/2 cawan sos tomato
2 biji buah tomato masak ranum dipotong dadu
7 biji telur
200gm sayur sawi dipotong
garam dan gula
minyak utk menumis
sedikit daun bawang dihiris
sedikit bawang goreng
cara-cara:
panaskan periuk dan masukkan minyak.
tumis bahan-bahan yang dikisar hingga naik bau.
masukan buah tomato dan daging.
masak hingga daging empuk.
masukkan air rebusan dan sos tomato biar hingga mendidih.
masukkan garam dan gula secukup rasa.
pecahkan 2 biji telur dan kacau hancur.
pecahkan lagi 5 biji telur biarkan masak.
masukkan sawi.
***(chili paste boleh lebihkan jika suka pedas).
***(boleh kurangkan sos tomato kalau tak suka masam)