Assalammualaikum...
pagi tadi celik-celik dapur tersedar dalam pukul 2.45pg... pusing kiri pusing kanan tak boleh tidur semula... bangun je lah... azan subuh berkumandang kira-kira jam 3.15pg... selesai solat subuh, celik-celik dapur terus ke dapur... buat mee pun bagus juga... hasilnya mee soto utk lunch dan dinner...
resepi soto boleh didapati dalam post Soto Nasi...
Assalammualaikum...
i would love to share a few photos that i've captured since 2006...
Bahrain International Circuit...
Manama, Bahrain World Trade Centre
Amwaj Island...
Al Bandar Resort...
Al Jazayair Beach...
Shakir Desert & Tree of Life...
Al Dar Island...
Bahrain Fort...
King Fahad Causeway Tower...
& .....
Assalammualaikum...
pagi tadi celik-celik dapur keluar sekejap utk ambil tempahan tudung yang siap di tailor... kemudian ke oriental store beli telur itik utk dibuat telur masin sempena Ramadhan yang akan tiba tak lama lagi... kemudian ke Al Jazira Supermarket...
kalau ke Al Jazira Supermarket tak sah kalau tak sejam pusing-pusing disitu... bak kata semua-semua ada kecuali mak dan abah je yang tak de disitu... hehehe... walaupun list barang yang nak dibeli ada ditangan, mesti ada yang terlebih beli... gara-gara pusing sana sini dalam Al Jazira... salah satu dari barang yang tak de dalam list...
yeeaaaaa sukerrr... jumpa jeruk manga dan jeruk cermai... celik-celik dapur memang pantang dengan jeruk ni... pantang jumpa... memang dah lama sangat-sangat celik-celik dapur tak makan jeruk cermai... sedap hingga menjilat jari... harap-harap perut tak meragam malam nanti... dah separuh botol celik-celik dapur bedal sorang diri... apa-apa pun Alhamdulillah... nikmat rezeki jeruk yang Allah bagi untuk celik-celik dapur hari ini...
Assalammualaikum...
agak lama juga celik-celik dapur tak bersiaran dalam My Little Kitchen... sibuk sedikit sejak kebelakang ni... tambah-tambah MPH dah mula summer holiday... Alhamdulillah preparation on their new academic year 2014/2015 nearly settle... school uniform dah pun ditempah... will be ready on 1st July... insyaallah PTM on 29th June will buy their text books... half of major things settle... senang hati celik-celik dapur... tunggu back to school promotion utk beli yang lain...
itu utk preparation sekolah... preparation raya pun dah half way... Baju Melayu dah pun ditempah... baju raya yang lain pun dah dibeli... cepat kan???
every year ini lah yang selalu celik-celik dapur buat... siapkan segala-galanya before Ramadhan start... bukan apa... bulan ramadhan bulan yang terbaik dalam segala bulan... insyaallah segala amalan baik seikhlas, sejujur, setulus hati pasti besar ganjarannya... itu yang nak celik-celik dapur kejar... lebihkan amalan di bulan Ramadhan dari terkejar-kejar diluar sana utk preparation raya... :)))
panjang pula bebelan celik-celik dapur hari ni... nak cerita pasal kari... hehehe... lama betul celik-celik dapur tak masak or makan rebung... dari last week teringin... mengingatkan hanya celik-celik dapur seorang sahaja yang makan rebung dirumah ni, terus dipendamkan hajat makan/masak rebung...
bangun pagi tadi... dah seminggu... tak boleh jadi... mulut dah terasa kari rebung... selesai kemas rumah... terus celik-celik dapur masak kari daging bersama rebung, ikan goreng, kacang buncis goreng, sambal belacan ulam timun, kurma daging utk Azri dan chicken in oyster sauce utk Amirul... banyak tu... sekarang semuanya dah tersandar kekenyangan... masing-masing layan diri... Alhamdulillah...
bahan-bahan:
1/2kg daging (celik-celik dapur guna ribs)
1/2kg rebung dihiris jangan sampai putus
2-3biji bawang besar dikisar
4 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
1 inci kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 sudu besar rempah kari daging
200ml santan pekat
200ml air
sedikit minyak utk menumis
garam dan gula secukup rasa
cara-cara:.
panaskan periuk, masukkan minyak.
tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air utk menjadi pes.
masukkan bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis biarkan seketika.
masukkan daging, gaul sebati.
masukkan santan dan air.
masak hingga daging empuk.
masukkan rebung, garam dan gula.
*** (jika perlu rebus daging terlebih dahulu)
*** (air rebusan disimpan, gantikan 200ml air diatas dgn air rebusan daging)