Monday 23 June 2014

Kari Daging bersama Rebung

Assalammualaikum...
agak lama juga celik-celik dapur tak bersiaran dalam My Little Kitchen... sibuk sedikit sejak kebelakang ni... tambah-tambah MPH dah mula summer holiday... Alhamdulillah preparation on their new academic year 2014/2015 nearly settle... school uniform dah pun ditempah... will be ready on 1st July... insyaallah PTM on 29th June will buy their text books... half of major things settle... senang hati celik-celik dapur... tunggu back to school promotion utk beli yang lain...

itu utk preparation sekolah... preparation raya pun dah half way... Baju Melayu dah pun ditempah... baju raya yang lain pun dah dibeli... cepat kan???

every year ini lah yang selalu celik-celik dapur buat... siapkan segala-galanya before Ramadhan start... bukan apa... bulan ramadhan bulan yang terbaik dalam segala bulan... insyaallah segala amalan baik seikhlas, sejujur, setulus hati pasti besar ganjarannya... itu yang nak celik-celik dapur kejar... lebihkan amalan di bulan Ramadhan dari terkejar-kejar diluar sana utk preparation raya... :)))

panjang pula bebelan celik-celik dapur hari ni... nak cerita pasal kari... hehehe... lama betul celik-celik dapur tak masak or makan rebung... dari last week teringin... mengingatkan hanya celik-celik dapur seorang sahaja yang makan rebung dirumah ni, terus dipendamkan hajat makan/masak rebung...

bangun pagi tadi... dah seminggu... tak boleh jadi... mulut dah terasa kari rebung... selesai kemas rumah... terus celik-celik dapur masak kari daging bersama rebung, ikan goreng, kacang buncis goreng, sambal belacan ulam timun, kurma daging utk Azri dan chicken in oyster sauce utk Amirul... banyak tu... sekarang semuanya dah tersandar kekenyangan... masing-masing layan diri... Alhamdulillah...



bahan-bahan:
1/2kg daging (celik-celik dapur guna ribs)
1/2kg rebung dihiris jangan sampai putus
2-3biji bawang besar dikisar
4 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
1 inci kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 sudu besar rempah kari daging
200ml santan pekat
200ml air
sedikit minyak utk menumis
garam dan gula secukup rasa

cara-cara:.
panaskan periuk, masukkan minyak.
tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air utk menjadi pes.
masukkan bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis biarkan seketika.
masukkan daging, gaul sebati.
masukkan santan dan air.
masak hingga daging empuk.
masukkan rebung, garam dan gula.


*** (jika perlu rebus daging terlebih dahulu)
*** (air rebusan disimpan, gantikan 200ml air diatas dgn air rebusan daging)
 

No comments:

Post a Comment