Assalammualaikum...
beberapa hari lepas celik-celik dapur terasa nak makan steam fish... dah lama betul tak buat... Alhamdulillah dapat ikan sherry fresh... masa beli ikan masih berbuih lagi... bila siang masih berbau air laut... celik-celik dapur steam dalam oven sahaja... senang kerja dan tak perlu tunggu lama...
bahan-bahan:
1 ekor ikan medium size (celik-celik dapur guna ikan sherry)
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
1 biji lemon dihiris
1sudu besar oyster sauce
sedikit garam
sedikit black pepper
sedikit cili padi jika suka
sedikit parsley
cara-cara:
cuci bersih ikan.
menggunakan aluminium foil, susun sedikit hirisan lemon, bawang besar, bawang putih dan halia.
gaul ikan dengan garam dan black pepper.
diatas ikan susun lebihan hirisan lemon, bawang besar, bawang putih dan halia.
tuangkan oyster sauce.
taburkan sedikit hirisan cili padi jika suka.
tutup kemas aluminium foil.
masukkan ikan kedalam oven selama 20minit dengan suhu 100'C.
setelah masak taburkan daun parsley.
beberapa hari lepas celik-celik dapur terasa nak makan steam fish... dah lama betul tak buat... Alhamdulillah dapat ikan sherry fresh... masa beli ikan masih berbuih lagi... bila siang masih berbau air laut... celik-celik dapur steam dalam oven sahaja... senang kerja dan tak perlu tunggu lama...
bahan-bahan:
1 ekor ikan medium size (celik-celik dapur guna ikan sherry)
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
1 biji lemon dihiris
1sudu besar oyster sauce
sedikit garam
sedikit black pepper
sedikit cili padi jika suka
sedikit parsley
cara-cara:
cuci bersih ikan.
menggunakan aluminium foil, susun sedikit hirisan lemon, bawang besar, bawang putih dan halia.
gaul ikan dengan garam dan black pepper.
diatas ikan susun lebihan hirisan lemon, bawang besar, bawang putih dan halia.
tuangkan oyster sauce.
taburkan sedikit hirisan cili padi jika suka.
tutup kemas aluminium foil.
masukkan ikan kedalam oven selama 20minit dengan suhu 100'C.
setelah masak taburkan daun parsley.
sodap!
ReplyDeletethanx for the resipi
u r most welcome... :))
ReplyDelete