Friday 12 April 2013

Beef Saloona or Beef Stew

Assalammualaikum
pertama kali celik-celik dapur rasa beef saloona bila celik-celik dapur dan keluarga berkunjung ke kedai makan Turkey... hidangannya memang menyelerakan tapi tak berkuah... bila ditanya ada hidangan yang berunsurkan sup, waitress told us you may order chicken or laham saloona... celik-celik dapur pun cakap ok give us one chicken saloona... waitress tanya lagi, you want additional bread madam... celik-celik dapur dah kelaparan masa tu... terus je cakap 4... hahaha... bila makanan siap dihidang... mak datuk... besarnya roti, 2 org makan sekeping pun belum tentu habis... di middle east kalau kita order kuah dpt roti free... kalau di malaysia order roti dpt kuah free... pengalaman pertama masa mula-mula berada di negara padang pasir... not bad at all, and the chicken saloona taste so delicious... celik-celik dapur telah pun mencuba  beberapa kali dan buat sedikit penambahan dan pengurangan dari segi bahan-bahan bagi mengikut selera celik-celik dapur dan keluarga... sudi-sudikan lah mencuba...


bahan-bahan utk merebus tulang:
1kg daging bersama tulang dibersihkan
5 ulas bawang putih diketuk
2 btg celery dipotong kasar
1 biji bawang holland dipotong kasar

cara-cara:

masukkan semua bahan-bahan diatas kedlm periuk, rebus hingga daging empuk.
keluarkan daging dan tulang, ketepikan.
tapis air rebusan dan simpan.



bahan-bahan tumis:

olive oil secukupnya utk menumis (boleh gunakan minyak lain jika tidak suka baunya)
2 biji bawang besar dipotong dadu
4 ulas bawang putih dipotong dadu
1 inci halia dimayang
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 inci kulit kayu manis

bahan-bahan lain:
8 biji tomato masak ranum dicincang
300ml tomato paste atau tomato soup
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 loomi aswad (dried black lemon, jika suka)
3 biji kentang dipotong kecil
2 btg carrot dipotong kecil
3 biji zucchini dipotong kecil
garam dan gula

cara-cara:

tumis bahan-bahan tumis hingga naik bau.
masukkan rempah kari dan serbuk lada hitam yg dibancuh dgn sedikit air rebusan.
setelah rempah masak masukkan buah tomato, kacau sebati.
masukkan air rebusan, biar hingga mendidih.
masukkan tomato paste loomi aswad dan sayuran, masak seketika.
apabila sayur agak lembut masukkan daging yg direbus tadi.
masukkan garam dan gula secukup rasa.

***(sedap dinikmati bersama nasi dan juga roti)
***(boleh kurang atau tambahkan tomato paste mengikut selera)

No comments:

Post a Comment