Monday 8 April 2013

Karipap Daging/Ayam

Assalammualaikum...
Disini ingin celik-celik dapur menyelit sedikit resepi kuih2 tradisional melayu, yg celik-celik dapur rasa mmg ramai yg pandai membuatnya... :)))



bahan-bahan doh:
1 biji telur
100gm butter
2 sudu minyak masak
500gm tepung gandum
1 cawan air
1/2 cawan ais
1 sudu teh garam

cara-cara:

masukkan tepung kedlm mangkuk besar.
gaulkan air bersama garam dan ais.
gaulkan tepung dgn telur menjadi serbuk roti.
panaskan butter dan minyak masak hingga berbuih dgn api yg sederhana.
kemudian tuang rata diatas tepung dan gaul hingga menjadi serbuk roti.
masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.
hentikan penambahan air apabila tepung tadi menjadi doh yang tidak terlalu lembut atau keras.
rehatkan selama 2jam di dalam fridge.


bahan-bahan inti:

4 biji medium size kentang dipotong dadu
1 biji bawang besar dipotong dadu
400gm mince beef/chicken
1 biji capsicum dipotong dadu
1/2 batang carrot dipotong dadu
2 tangkai daun bawang
2 sudu besar chili paste yg telah dikisar bersama bawang 
(boleh ditukarkan ke ground/crush balack pepper)
1 sudu besar serbuk kurma any brand
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak utk menumis

cara-cara:

panaskan kuali dan masukkan minyak.
tumis chili paste dan bawang hingga naik bau.
masukkan rempah kurma yg telah dibancuh dgn sedikit air dan kacau hingga rempah masak.
masukkan mince beef/chicken dan kacau rata.
apabila air daging keluar masukkan kentang dan carrot masak hingga kentang dan carrot empuk.
masukkan capsicum, daun bawang, garam dan gula.
masak hingga kering air. 


*** (resepi diatas boleh menghasilkan 75pcs medium size karipap)
 

No comments:

Post a Comment