Wednesday 21 May 2014

Kerabu Tauge / Urap Tauge

Assalammualaikum...
setiap kali celik-celik dapur berkunjung ke kedai Oriental Thai selalu je tak ada stock tauge... geram gitu... sampai timbullah semangat nak tanam tauge sendiri... hehehe...

Alhamdulillah, celik-celik dapur dapat stock tauge yang montok-montok... sukeerrrrr... geram punya pasal celik-celik dapur beli 2 pack... yang makan tauge celik-celik dapur sorang je... tak pe... di mata dah terbayang-bayang kue teow goreng daging bersama kuchai dan tauge yang rangup... ditambah dgn green chili pickle... sedapnya!!!

bila celik-celik dapur tanya MPH nak makan kue teow goreng ke??? dua-dua jawab nak makan pizza... alahai, potong steam betullah... cancel kue teow goreng...

semalam tauge telah dikerabukan... kerabu pun kerabu lah... sedap dimakan dgn nasi panas, ikan goreng dan sambal belacan... tak gitu???

 


bahan-bahan:
2 pack tauge segar
3 tangkai daun kuchai dipotong panjang
7 biji cili padi dihiris (kalau suka pedas boleh lebihkan)
2 sudu besar jus lemon
2 biji bawang besar dihiris nipis
3 sudu besar udang kering dikisar halus
3 sudu besar kerisik
garam dan gula secukup rasa

cara-cara:
gaulkan semua bahan-bahan yang dihiris bersama kerisik hingga sebati.
masukkan jus lemon, gula dan garam.
masukkan tauge, kuchai dan gaul rata.

terpulang pada citarasa masing-masing untuk celur atau tidak tauge terlebih dahulu sebelum digaul... celik-celik dapur suka kerabu yang masih rangup...


*** (arwah bonda celik-celik dapur dulu akan tambah isi ikan kembung rebus)
*** (kerang rebus atau perut pun sedap)
 

No comments:

Post a Comment