Friday 3 May 2013

Paru Goreng Cili


Assalammualaikum...
dah beberapa hari celik-celik dapur tak ber blogging... bz2 lately... ada a few resepi yg celik-celik dapur ingin kongsi bersama pembaca yang sudi menjengah ke ruang My Little Kitchen, celik-celik dapur... resepi simple yg celik-celik dapur rasa semua org boleh buat... cuma nak dgn tak je... :)))


bahan-bahan:
1kg paru dicuci bersih dan direbus
sedikit garam dan serbuk kunyit
6 biji cili hidup dikisar
10 biji cili kering direndam atau direbus, dibuang biji dan dikisar
4 ulas bawang putih dikisar
1 biji bawang besar dikisar
3 biji tomato dipotong dadu
sedikit gula
minyak secukupnya utk menggoreng



cara-cara:
setelah paru direbus, disejukkan seketika dan dihiris mengikut citarasa masing-masing.
gaulkan paru dgn garam dan kunyit dan digoreng garing jika suka.
angkat dan dittos, ketepikan.
kurangkan minyak jika terlalu banyak.
tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
masukkan tomato dan kacau.
masukkan gula.
masukkan garam jika perlu.
masukkan paru dan gaul rata.

***(jika suka pedas boleh lebihkan cili kering atau ditambah dgn cili padi)

No comments:

Post a Comment