Thursday, 18 December 2014

Roti Canai

Assalammualaikum...
mood memasak celik-celik dapur sejak kebelakangan ni agak baik... semalam tetiba je terasa nak makan roti boom... memandangkan roti boom tu agak buttery dan anak-anak celik-celik dapur pun tak berapa suka maka jadilah roti canai... tapi tak menjadi macam di kedai mamak... kurang kekenyalannya... category fail lah ni... sekadar makan sendiri kira boleh lah ye... hentam saja lah labu...

seandainya ada yang ingin mencuba boleh lah ye... insyaallah jika celik-celik dapur dapat resepi yang sama macam di kedai mamak akan celik-celik dapur masukkan... kena try dulu hingga dapat yang betul-betul menepati citarasa celik-celik dapur dan keluarga...



bahan-bahan:
500gm tepung gandum
200ml air
1 sudu besar margarine
1 1/2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
1 biji telur




Cara-cara:
Masukkan tepung kedlm dulang besar.
Bentukkan seperti volcano, lubangkan bahagian tengahnya.
Masukkan garam, gula, susu pekat, margarine dan telur.
Gaul semua bahan-bahan tadi hingga sebati.
Masukkan air sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yg licin, lembut dan tak melekat ditangan.
Perapkan doh selama 2 jam.
Kemudian bolehlah dibahagikan menjadi ketulan kecil dan salutkan doh dgn margarine dgn rata.
Tutup doh dan perapkan lagi selama 2 jam.
Doh sedia utk ditebar.


roti canai dan kuah dal


***(resepi kuah dal / dal fry akan menyusul seketika nanti)

 

2 comments: