Monday 15 December 2014

Pulut Udang aka Pulut Panggang

Assalammualaikum...
orang utara dipanggil pulut udang... orang selatan panggil pulut panggang... tapi yang sebenarnya sama je... hehehe...

last weekend ada teman celik-celik dapur minta tolong celik-celik dapur buatkan pulut udang aka pulut panggang utk nya... dah lama sangat tak buat sebab malas nak membalut... lebih senang buat pulut urap je... sama je kan... tapi tak sampai hati pulak nak menolak... akhirnya jadi juga...




bahan-bahan pulut:
4 cawan beras pulut
4 cawan santan cair
1 helai daun pandan disimpul
garam secukupnya
 
cara-cara:
bersihkan beras pulut dan ditos.
masukkan beras pulut kedlm loyang.
masukkan santan yg telah dicampurkan dgn sedikit garam.
masukkan daun pandan dan kukus hingga pulut betul-betul masak.
 
 
bahan-bahan inti kelapa:
4 biji kelapa parut diambil putih shj
100gm udang kering
250gm udang segar dibuang kulit dan dicincang
5 sudu besar cili paste (kisar bersama bawang merah/bawang besar)
1 btg serai diketuk (jika suka boleh dikisar)
sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak utk menumis

cara-cara:
panaskan kuali dan masukkan minyak.
tumis bahan yang dikisar hingga naik bau.
masukkan serai yang diketuk dan udang segar, kacau rata.
masukkan kelapa parut dan kacau rata, kemudian masukkan serbuk kunyit.
bila kelapa agak kering masukkan udang kering, garam dan gula.
kacau hingga kelapa betul-betul kering.




bahan lain:
daun pisang secukupnya (dibersihkan dan dilayur)
 
cara-cara membalut pulut udang aka pulut panggang:
diatas daun pisang letakkan 2 sudu besar pulut.
kemudian letakkan inti kelapa.
gulung mampatkan pulut dan inti tadi.
kemudian sematkan lidi dikedua-dua hujung daun pisang (celik-celik dapur guna stapler je)
setelah siap bolehlah dipanggang.
 
 
 
 
***(resepi diatas boleh dapat 40pcs pulut udang aka pulut panggang)
 
 
 

No comments:

Post a Comment