Thursday 18 April 2013

Nasi Ulam CCD

Assalammualaikum...
nasi ulam sedap jika dimakan dgn asam rebus keladi... kalau di Malaysia senang nak dapatkan berbagai-bagai jenis ulam utk dibuat nasi ulam... teringat lagi celik-celik dapur semasa bulan Ramadhan di Alor Setar... pasar Ramadhan yang terletak di belakang Stadium Darulaman menjadi tumpuan pembeli... celik-celik dapur pun tak ketinggalan... bukan selalukan setahun sekali shj... 

motive utama nak mencari nasi ulam dan asam rebus keladi... pusing dan pusing, at last satu warung yg hanya menjual daun yang siap dihiris diletakkan didlm bekas seperti bekas air dan ada periuk disebelahnya... celik-celik dapur menghampiri warung tersebut... pasangan separuh umur yang menjaga warung tersebut... celik-celik dapur pun bertanya, "Makcik, daun apa ni?" dgn senyum makcik tu jawab... "ni ulam utk nasi ulam, dah siap potong... tinggai goi(gaul) dgn nasi saja." celik-celik dapur bukan lagi senyum tapi sengih sampai ke telinga, punyalah suka... nak hiris nipis ulam bukan kerja mudah, mesti ada pisau yang tajam barulah cantik... belum sempat celik-celik dapur bertanya... makcik tu seakan boleh baca apa yg celik-celik dapur fikir... "sayoq keladi tak mau ka?" cepat je celik-celik dapur jawab... "nak, nak... mana boleh tak dak sayoq keladi kalau makan nasi ulam"...


dipendekkan cerita, celik-celik dapur dapat berbuka dgn nasi ulam & asam rebus keladi pd ptg itu...



bahan-bahan:
nasi
sedikit kerisik
ikan talang kering digoreng dan ditumbuk halus
bawang merah dimayang
halia muda dimayang memanjang
bunga kantan dihiris nipis
serai dihiris nipis
garam
sedikit daun kesum, daun pudina, daun kaduk, daun ketumbar, parsley, thyme, rosemary dan dill... semuanya dihiris sehalus yang mungkin



cara-cara:

nasi panas digaul dgn ikan kering, kerisik, halia, serai dan sedikit garam.
dibiarkan sejuk.
apabila tiba masa untuk dimakan barulah digaul dgn bahan-bahan hirisan yang lain.


No comments:

Post a Comment