Wednesday 17 April 2013

Sambal Udang Petai

Assalammualaikum...
jika celik-celik dapur cerita pasti ada yg berkata pelik dan ketawa... zaman kecik-kecik dulu celik-celik dapur suka makan petai tapi KULIT nya shj... isi/biji petai celik-celik tak makan... arwah bonda celik-celik dapur sememangnya wanita yang perihatin dan peka dengan selera anak-anak... kalau ikutkan hatinya semua kegemaran anak-anak nak dituruti... yang pastinya arwah bonda akan siapkan 1 lauk kegemaran untuk setiap sorang anaknya... nasib baik arwah bonda hanya mempunyai 3 orang anak... jadinya 3 org 3 lauk, belum masuk utk abah... bayangkan kalau ramai, mau patah pinggang...

kembali ke cerita petai... abah dan arwah bonda suka isi/biji petai, anak-anak pula suka kulit... tapi, ada tapi nya pula... haaaa... kulitnya tak nak pahit... macamana tu??? arwah bonda akan kikis warna hijau pada kulit petai, dan dihiris nipis2 bersama biji/isi petai... dibuat sambal bersantan... sedapppppppp sangat... ikan kembung goreng dan nasi panas, sudah cukup untuk celik-celik dapur makan bertambah... air tangan ibu mana yang tak sedap dimulut anak-anak???


tapi disini hanya ada isi/biji petai... tak ada yang berkulit... apa-apalah kan, janji petai...



bahan-bahan:
300gm petai  dibelah 2 atau dihiris (utk memastikan yg tiada ulat ditengahnya) 
4 sudu besar chili paste yg telah dikisar bersama bawang (jika suka pedas boleh letak lebih)
500gm udang segar saiz sederhana, dibuang kulit, dibelah belakang dan dibersihkan (kalau suka masak dgn kulit silakan)
1 sudu besar paste asam jawa (dibancuh dgn sedikit air)
1 keping asam gelugor (optional)
garam dan gula
minyak secukupnya



cara-cara:

panaskan kuali masukkan minyak.
tumis chili paste hingga naik bau.
masukkan asam jawa, biarkan seketika.
masukkan petai, jika sambal terlalu pekat boleh tambahkan air.
bila petai agak layu masukkan udang, kacau seketika.
masukkan garam dan gula.
jika masih terlalu pedas boleh masukkan asam gelugor.

No comments:

Post a Comment