Monday 15 April 2013

Kuih Bakar Pandan

Assalammualaikum...
kuih bakar pandan atau kuih bakar kemboja rasanya lebih kurang sama... mulut terasa nak makan kuih bakar kemboja, tapi loyang kemboja celik-celik dapur tak ada... celik-celik dapur guna je lah loyang yang mana terdapat di dapur... asalkan rasa ada cukuplah kan...


bahan-bahan:
5 helai daun pandan dikisar dgn 1/2 cawan air dan ditapis ambil jusnya
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir (boleh dikurangkan)
1 biji telur
1 1/2 cawan santan
sedikit garam
sedikit bijan



cara-cara:
masukkan jus pandan, tepung, gula, telur, santan dan garam ke dlm blender dan diblend hingga sebati.
sapukan loyang dgn butter dan tuangkan adunan tadi, taburkan bijan diatasnya.
bakar dlm ketuhar dgn suhu 180'C sehingga masak.


No comments:

Post a Comment