Sunday 27 April 2014

Pasembor

Assalammualaikum...
dah berhari-hari tekak celik-celik dapur terasa nak makan pasembor aka rojak mamak... teringat pasembor padang kota yang tersangatlah famous... apakan daya disini tak de pasembor padang kota... pasembor celik-celik dapur adalah...

bahan-bahan dah dibeli dari hari jumaat lagi... cuma tak berkesempatan... busy bebenor... tambah-tambah dihujung minggu, kerenah MPH mesti didahulukan...

Alhamdulillah pagi tadi siap juga pasembor yang diidam-idamkan... :))))



bahan-bahan utk kuah:
1/2kg keledek orange (direbus dan dikisar hancur menggunakan air rebusan)
125gm udang basah (dibuang kulit, simpan bahagian kepala dan dikisar)
125gm kacang tanah (digoreng menggunakan minyak, dibuang kulit dan dikisar)
10-15biji cili kering (digoreng menggunakan minyak)
3 ulas bawang putih (digoreng layu)
2-3 biji bawang besar (dihiris dan digoreng layu)
4 cawan air
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa

cara-cara:
blend cili kering, bawang putih dan bawang merah hingga hancur.
masukkan semua bahan-bahan yang telah dikisar kedalam periuk bersama air.
masak hingga mendidih dan kecilkan api.
masukkan air asam jawa, garam dan gula.
kacau sebati.
masak hingga kuah pekat.

bahan-bahan sampingan yang lain:
cucur udang
telur rebus
tauhu
tauge
timun
sengkuang


***(resepi asal dari Perniagaan Katering & Restoren)
 

No comments:

Post a Comment