Monday, 28 April 2014

Cucur Udang Rangup Pasembor

Assalammualaikum...
semalam sempat celik-celik dapur masukkan resepi kuah pasembor... pagi ni celik-celik dapur masukkan resepi cucur udang rangup utk pasembor... resepi ni celik-celik dapur dapat dari blog Perniagaan Katering & Restoren... kalau sesiapa yang nak penerangan yang lebih lanjut sila buka blog diatas...

bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
3 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar kelapa kering (optional, celik-celik dapur tak letak pun)
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil yeast
1 sudu kecil gula
2 cawan air suam
100gm udang basah atau kering (dikisar)
garam secukup rasa


cara-cara:
larutkan yeast dan gula dgn air suam, biarkan 10minit.
campurkan tepung gandum, tepung beras, tepung jagung dan baking powder ke dalam bekas besar.
gaul sebati.
masukkan air larutan yeast dan gula tadi ke dalam mangkuk tepung.
gaul rata.
masukkan udang dan garam, gaul sebati.
tutup mangkuk adunan dan perap selama 1jam.
adunan akan naik 2 kali ganda.
gaul kembali.
panaskan kuali dan masukkan minyak.
besar atau kecil size cucur udang terpulang pada citarasa masing-masing.

 

1 comment:

  1. Kenapa Sy buat X menjadi spt tu.selalu cpt hangus

    ReplyDelete