Tuesday 6 May 2014

Gado-Gado (Malay Salad)

Assalammualaikum...
banyak hari juga celik-celik dapur tak update blog... bukan apa, sebab ada long weekend last week... apa lagi kerja celik-celik dapur, kalau tak melayan kerenah MPH... macam-macam request... nak ke sana sini... layannnnn... lepas layan MPH, celik-celik dapur layan diri sendiri... mood melayan Korea kembali menyerang... ini lagi kes parah... dapur still berasap cuma tak keluar rumah je lah... apa-apa pun janji hati ku gumbira... :)))

sambil layan korea... kena isi perut juga kan??? hehehe...


bahan-bahan utk kuah kacang:
1/2kg kacang tanah (digoreng tanpa minyak, dibuang kulit dan dikisar)
100gm bawang merah
50gm udang kering (digoreng tanpa minyak)
10biji cili kering (digoreng bersama minyak)
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 inci halia
2 inci lengkuas (dititik)
2 batang serai (dititik)
1 cawan air asam jawa
1/2 cawan minyak
garam dan gula secukup rasa

cara-cara:
kisar halus bawang, udang kering, cili kering, bunga cengkih, bunga lawang dan halia menggunakan minyak gorengan cili kering.
panaskan periuk dan masukkan minyak.
tumis bahan diatas hingga pecah minyak.
masukkan kacang yang telah dikisar, kacau hingga sebati.
masukkan air asam jawa, tunggu seketika.
masukkan garam dan gula.
masukkan lengkuas dan serai, sentiasa kacau hingga pecah minyak.

***(jika terlalu pekat tambahkan sedikit air)
***(kalau suka pedas boleh lebihkan cili kering)

bahan-bahan lain:
telur
tauhu
kangkung
tauge
kacang panjang
kobis (optional)
tempe (optional)
timun

***(rebus dan celur bahan-bahan diatas)


 

No comments:

Post a Comment