Saturday, 20 June 2015

Smooth & Silky Mash Potato

Assalammualaikum...
minta maaf lah ye title post yang agak mengancam gitu... hahaha... sebab ada juga yang bertanyakan pada celik-celik dapur bagaimana nak mendapatkan texture yang gebu utk mash potato... ini lah cara-cara nya... walaupun prosesnya agak lambat tapi hasilnya amat berbaloi... cubalah... pasti mendapat pujian dari hubby dan anak-anak...


bahan-bahan:
kentang (kalau boleh dapatkan kentang yang berwarna putih, dan yang sesuai utk mash potato... kalau tak dapat mana-mana kentang pun boleh)
sedikit garam
sedikit UHT milk
sedikit crush black pepper jika suka

cara-cara seperti gambar dibawah:


rebus kentang

mashed

bahan yang amat penting... penapis or pengayak tepung

letakkan kentang

tekan kentang menggunakan sudu besar

dibahagian dalamnya menghasilkan mash potato yang gebu

hasilnya...

smooth & silky mash potato...
semudah ABC...
 

No comments:

Post a Comment