Assalammualaikum...
minta maaf lah ye title post yang agak mengancam gitu... hahaha... sebab ada juga yang bertanyakan pada celik-celik dapur bagaimana nak mendapatkan texture yang gebu utk mash potato... ini lah cara-cara nya... walaupun prosesnya agak lambat tapi hasilnya amat berbaloi... cubalah... pasti mendapat pujian dari hubby dan anak-anak...
bahan-bahan:
kentang (kalau boleh dapatkan kentang yang berwarna putih, dan yang sesuai utk mash potato... kalau tak dapat mana-mana kentang pun boleh)
sedikit garam
sedikit UHT milk
sedikit crush black pepper jika suka
cara-cara seperti gambar dibawah:
minta maaf lah ye title post yang agak mengancam gitu... hahaha... sebab ada juga yang bertanyakan pada celik-celik dapur bagaimana nak mendapatkan texture yang gebu utk mash potato... ini lah cara-cara nya... walaupun prosesnya agak lambat tapi hasilnya amat berbaloi... cubalah... pasti mendapat pujian dari hubby dan anak-anak...
bahan-bahan:
kentang (kalau boleh dapatkan kentang yang berwarna putih, dan yang sesuai utk mash potato... kalau tak dapat mana-mana kentang pun boleh)
sedikit garam
sedikit UHT milk
sedikit crush black pepper jika suka
cara-cara seperti gambar dibawah:
rebus kentang
mashed
bahan yang amat penting... penapis or pengayak tepung
letakkan kentang
tekan kentang menggunakan sudu besar
dibahagian dalamnya menghasilkan mash potato yang gebu
hasilnya...
smooth & silky mash potato...
semudah ABC...
No comments:
Post a Comment