Friday, 10 October 2014

Lontong

Assalammualaikum...
lama betul celik-celik dapur tak melodeh dan melontong... lebih kurang setahun lamanya... baru-baru ni dapat makan lontong di hari raya tapi tak puas... maklumlah bukan sendiri yang masak... khamis semalam celik-celik dapur masak sendiri... puas rasanya... boleh makan berulang-ulang... :)))

resepi sayur lodeh adalah resepi bonda mertua celik-celik dapur... sememangnya sayur lodehnya memang power... tiada tandingan... untuk tekak celik-celik dapur lah ye...


bahan-bahan:
10 urat kacang panjang dihiris
1 batang carrot big size dihiris
1/4 biji kobis dipotong besar
2 biji kentang medium size dipotong dadu
1 pack tempe dipotong kecil dan digoreng
4 ketul tauhu dipotong kecil dan digoreng
1 pack tauhu kering direndam dan dipotong
sedikit suun direndam
50gm udang segar dibuang kulit dibelah belakang
1 sudu besar udang kering
400ml santan pekat
400ml santan cair
2 cawan UHT milk
sedikit minyak utk menumis
garam dan gula secukup rasa

bahan-bahan tumis:
3 biji buah keras dikisar
3 ulas bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
2 sudu besar kacang kisar
1 sudu besar chili paste
1 btg serai titik
sedikit serbuk kunyit sebagai pewarna

 


cara-cara:
panaskan periuk masukkan minyak.
tumis bahan-bahan tumis hingga naik bau.
masukkan sayuran yang keras dahulu gaul seketika.
masukkan udang segar dan udang kering.
masukkan santan dan UHT milk biarkan mendidih.
masukkan sayur-sayuran lain dan kacau seketika.
masukkan garam dan gula secukup rasa.
masukkan tauhu, tempe, tauhu kering dan suun.
biarkan mendidih seketika.


***(lontong sedap dimakan bersama sambal tumis dan juga kuah kacang)
***(sayur-sayuran dalam lodeh boleh ditambah atau ditukar mengikiut selera masing-masing)
***(kalau suka lodeh yang berkuah banyak boleh lebihkan santan atau susu)

 

No comments:

Post a Comment