Sunday 9 March 2014

Daging Salai Masak Lemak CCD

Assalammualaikum...
hari ni tekak celik-celik dapur terasa nak makan pedas-pedas... buka freezer termenung seketika... ada sotong, udang, ayam, daging, ikan, ox tail... nak masak ape ye??? sambal sotong or sambal udang??? ayam masak cili??? daging salai masak lemak??? ikan berlado??? or sup ekor ala-ala thai??? susah juga kalau macam-macam ada dlm freezer... dan ini lah hasilnya...


bahan-bahan:
1/2kg daging tenderloin
2 biji kentang medium size
3-5 ulas bawang merah di kisar (depend on size)
1 inci kunyit hidup dikisar (boleh guna serbuk kunyit)
6-10 biji cili padi dikisar (boleh kurangkan)
2 cawan santan pekat
1 batang serai dititik
1 keping asam gelugor (jika perlu)
garam dan gula secukup rasa
2 sudu besar minyak

cara-cara:
daging di grill diatas grill pan.
balik-balikkan hingga kedua-dua bahagian mendapat grill mark.
masukkan dlm oven dan bakar selama 20minit.
keluarkan daging biarkan selama 20-30minit.
hiris daging nipis-nipis... kalau rajin siat-siatkan.
panas kan periuk masukkan minyak.
tumis bawang, cili padi dan serai hingga naik bau.
masukkan kentang.
kacau seketika jangan sampai hangus (guna api kecil)
masukkan santan biarkan hingga mendidih.
masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa.
bila kentang empuk masukkan daging.
biarkan seketika.
 

No comments:

Post a Comment