Wednesday 15 May 2013

Bingka Pisang

Assalammualaikum...
teringat akan arwah bonda yang kerap kali akan buat cok kodok pisang (jemput-jemput pisang) apabila pisang masak ranum... celik-celik dapur suka makan pisang tapi sekarang kena kurangkan sikit sbb kandungan gula dan carbohydrate yang tinggi dlm pisang... makan tetap makan tapi kurang je lah... tapi kalau pegi mana-mana supermarket, kalau celik-celik dapur nampak pisang yang gebu for sure akan beli... sebab geram tengok pisang yang cantik dan gebu... at last, pisang terbiar masak ranum... apa nak dikata, dah puas buat jemput-jemput... kita buat bingka pulak... orang Utara panggil bengkang...


bahan-bahan:
8 biji pisang montel
2 biji telur
1 1/2 cawan tepung
1 1/2 cawan gula
1/2 cawan evaporated/uht milk/santan
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil bicarbonate of soda


cara-cara:
panaskan oven pada suhu 200'C.
blend atau lecek pisang hingga hancur.
masukkan telur dan kacau.
masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder dan bicarbonate of soda, kacau rata.
masukkan susu/santan, garam serta gula, kacau sebati.
sapukan loyang dgn butter dan bakar adunan hingga agak kekuningan bahagian atas, kemudian kecilkan suhu ke 150'C.
bila bahagian tepi nampak garing, keluarkan bingka sapukan butter diatasnya.
bakar hingga masak.


 

2 comments:

  1. Harus dibuat bingka pisang nie (dah muak nak buat cengkodok ;-))

    ReplyDelete