Sunday 21 April 2013

Cucur Udang

Assalammualaikum...
cucur udang sedap kalau dimakan bersama kuah kacang, Kedah style... dan sampingannya tauhu goreng dan timun potong... tapi hari ini, celik-celik dapur tak berkesempatan nak keluar membeli tauhu... apa-apa yang ada je lah ye!!!


bahan-bahan:
300gm udang segar dibelah belakang dan dibersihkan (kekalkan kulitnya, optional)
8 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar self raising flour
sedikit daun kucai atau daun bawang
sedikit tauge
sedikit garam
air secukupnya
minyak utk menggoreng



cara-cara:
campurkan kedua-dua tepung dan garam.
masukkan air dan kacau hingga sebati. 
masukkan daun kucai dan tauge gaul rata.
pastikan adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
panaskan kuali dan masukkan minyak.
senduk adunan dan letak seekor udang dan tutup udang dgn sedikit adunan.
sebaik-baiknya leperkan adunan ketika menggoreng supaya masak sekata, balik-balikkan.
toskan cucur udang sebaik shj diangkat.
biarkan seketika barulah dipotong.

***(sedap dimakan panas-panas bersama kuah kacang, tauhu goreng dan timun potong)


No comments:

Post a Comment