Sunday, 21 April 2013

Lompang

Assalammualaikum...
kuih ini bukanlah favourite celik-celik dapur... tapi keinginan untuk mencuba apa salahnya kan??? alhamdulillah my 1st attempt menjadi... terima kasih kepada kekanda Zaiton Isa, yang sekarang berada di Mexico City yang telah sudi memberi resepi dan petua-petua untuk membuat kuih lompang...


bahan-bahan:
300gm tepung beras
1 cawan gula pasir
1/2 cawan gula melaka atau dark brown sugar
2 sudu besar tepung ubi atau tepung jagung
1 sudu teh air kapur (pes kapur)
4 1/2 cawan air
sedikit kelapa parut (bahagian putih shj)



cara-cara:
didihkan air bersama gula pasir dan gula melaka, kacau hingga gula larut.
bancuhkan tepung beras dan tepung ubi bersama air, kacau hingga tiada ketulan.
tapis air gula dan tuangkan kedlm bancuhan tepung, kacau sebati.
sapukan sedikit minyak pada setiap cawan lompang dan kukus selama 5minit.
masukkan adunan kedlm cawan lompang dan kukus selama 20minit atau hingga masak.
bila sejuk bolelah diletakkan kelapa parut yang telah digaul dgn sedikit garam.

No comments:

Post a Comment