Assalammualaikum...
celik-celik dapur suka kuih muih melayu... dulu selalunya main tunjuk-tunjuk je kalau tekak terasa nak makan... tapi sekarang tidak lagi... celik-celik dapur akan cuba hingga dapat memenuhi selera tekak celik-celik dapur... sesiapa yang ingin mencuba, silakan... insyaallah menjadi... :)))
bahan-bahan:
250gm tepung beras
350gm gula (boleh dikurangkan)
250ml air sejuk
300ml panas mendidih
200ml santan pekat
1 sudu teh garam
3 sudu besar tepung ubi (utk hasilkan texture yang berkilat)
sedikit pewarna merah
cara-cara:
campurkan tepung beras, tepung ubi, gula, garam dan kacau sebati.
masukkan air sejuk, kacau lagi.
masukkan air panas, kacau cepat-cepat.
masukkan santan dan kacau sebati.
bahagikan adunan kepada 2 bahagian. (1 warna putih, 1 lagi warna merah)
kukus berselang seli.
setiap lapisan mengambil masa lebih kurang 5minit.
***(jika inginkan kuih lapis betul-betul lemak, boleh lebihkan santan dan kurangkan air)
celik-celik dapur suka kuih muih melayu... dulu selalunya main tunjuk-tunjuk je kalau tekak terasa nak makan... tapi sekarang tidak lagi... celik-celik dapur akan cuba hingga dapat memenuhi selera tekak celik-celik dapur... sesiapa yang ingin mencuba, silakan... insyaallah menjadi... :)))
bahan-bahan:
250gm tepung beras
350gm gula (boleh dikurangkan)
250ml air sejuk
300ml panas mendidih
200ml santan pekat
1 sudu teh garam
3 sudu besar tepung ubi (utk hasilkan texture yang berkilat)
sedikit pewarna merah
campurkan tepung beras, tepung ubi, gula, garam dan kacau sebati.
masukkan air sejuk, kacau lagi.
masukkan air panas, kacau cepat-cepat.
masukkan santan dan kacau sebati.
bahagikan adunan kepada 2 bahagian. (1 warna putih, 1 lagi warna merah)
kukus berselang seli.
setiap lapisan mengambil masa lebih kurang 5minit.
***(jika inginkan kuih lapis betul-betul lemak, boleh lebihkan santan dan kurangkan air)
No comments:
Post a Comment