Assalammualaikum...
satu lagi resepi kuih tradisional melayu yang nak celik-celik dapur kongsi bersama... resepi dari teman baik celik-celik dapur, Ateh Azwina terima kasih dgn ilmu yang diberi...
bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
1/2 cawan gula
2 cawan air
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder
kacang kisar
cream corn
gula
cara-cara:
pukul gula dgn telur hingga kembang
masukkan soda bicarbonate dan baking powder, kacau sebati.
masukkan air dan kacau lagi.
masukkan tepung, kacau hingga tiada ketulan tepung.
perap adunan 1/2-1jam.
panaskan frying pan dgn api yang sederhana kemudian griskan dgn butter.
masukkan adunan kedlm frying pan, bila adunan deh berlubang-lubang taburkan gula dan kacang.
bila adunan agak kering letakkan cream corn dan lipat adunan dan bolehlah diangkat.
satu lagi resepi kuih tradisional melayu yang nak celik-celik dapur kongsi bersama... resepi dari teman baik celik-celik dapur, Ateh Azwina terima kasih dgn ilmu yang diberi...
bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
1/2 cawan gula
2 cawan air
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder
kacang kisar
cream corn
gula
cara-cara:
pukul gula dgn telur hingga kembang
masukkan soda bicarbonate dan baking powder, kacau sebati.
masukkan air dan kacau lagi.
masukkan tepung, kacau hingga tiada ketulan tepung.
perap adunan 1/2-1jam.
panaskan frying pan dgn api yang sederhana kemudian griskan dgn butter.
masukkan adunan kedlm frying pan, bila adunan deh berlubang-lubang taburkan gula dan kacang.
bila adunan agak kering letakkan cream corn dan lipat adunan dan bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment