Friday, 26 April 2013

Kurma Daging

Assalammualaikum...
hari ni memenuhi permintaan hero-hero kecil celik-celik dapur lagi sekali... sorang nak makan nasi dgn kurma daging dan sorang lagi, kejap lagi celik-celik dapur post to La Mia Cucina Italiana...


bahan-bahan:
500gm daging dibersihkan dan ditos (potong mengikut selera)
2 sudu besar rempah kurma
200ml santan
1 biji tomato dipotong 4
1 biji bawang besar dibelah 2
1 biji cili hijau dibelah
2 biji bawang besar dikisar
4 ulas bawang putih dikisar
1/2 inci halia dikisar
2 biji buah keras dikisar
sedikit rempah 4 sekawan
garam dan gula


cara-cara:
panaskan periuk dan masukkan minyak.
tumis bahan-bahan kisar hingga agak kekuningan atau naik bau.
masukkan rempah dan daging.
tutup periuk biarkan air daging keluar.
masak hingga daging empuk.
jika belum empuk masukkan sedikit air.
setelah daging empuk masukkan santan, kentang, garam dan gula.
biarkan mendidih.
masukkan cili, bawang dan tomato.

***(boleh tambahkan 1 sudu besar perahan limau nipis atau lemon utk menaikkan rasa)

No comments:

Post a Comment