Assalammualaikum...
kebanyakkan resepi yang celik-celik dapur share diruang ini hanya resepi arwah bonda... tapi kali ini resepi dari bonda in law celik-celik dapur... resepi favourite my roommate... senang, ringkas dan sedap... :)))
bahan-bahan:
1/2kg beras basmati
1/2kg ikan tenggiri dibersihkan dan dihiris setebal ibu jari digaul dgn sedikit garam dan kunyit
6 biji bawang besar dimayang
4 ulas bawang putih dikisar
1 biji cili merah dikisar
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu besar rempah kari ikan
3 biji tomato dipotong dadu
3 tangkai daun pudina dihiris
3 tangkai daun sup dihiris
3 tangkai daun bawang dihiris
1/2 botol kecil sos tomato
3 biji buah pelaga
1 inci kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
sedikit garam dan gula
1/2 cawan minyak
cara-cara:
didihkan air 2/3periuk besar bersama kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan garam.
beras dibersihkan dan ditos.
masukkan beras ke dlm air mendidih dan biarkan hingga beras separuh masak.
angkat beras dan ditos.
panaskan kuali dan masukkan minyak.
goreng ikan jangan terlalu garing, angkat dan ketepikan.
dengan menggunakan minyak yang sama, goreng bawang besar hingga keemasan.
masukkan bahan yang telah dikisar bersama serbuk lada putih dan serbuk kari ikan, biarkan hingga naik bau.
masukkan daun pudina, daun sup, daun bawang serta buah tomato dan tomato sos.
kacau rata biarkan hingga naik bau.
masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula.
masukkan ikan tadi kedlm bahan yang telah digoreng.
masukkan separuh nasi kedlm periuk dan ratakan, lapiskan ikan dan bahan goreng tadi.
tutup ikan dgn nasi yang separuh lagi.
lebihan minyak dari bahan goreng dituangkan keatas nasi.
tutup oeriuk dan panaskan periuk dgn api perlahan hingga nasi betul-betul masak.
***(hidangan sampingan: acar rampai, pajeri nenas atau salad)
kebanyakkan resepi yang celik-celik dapur share diruang ini hanya resepi arwah bonda... tapi kali ini resepi dari bonda in law celik-celik dapur... resepi favourite my roommate... senang, ringkas dan sedap... :)))
bahan-bahan:
1/2kg beras basmati
1/2kg ikan tenggiri dibersihkan dan dihiris setebal ibu jari digaul dgn sedikit garam dan kunyit
6 biji bawang besar dimayang
4 ulas bawang putih dikisar
1 biji cili merah dikisar
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu besar rempah kari ikan
3 biji tomato dipotong dadu
3 tangkai daun pudina dihiris
3 tangkai daun sup dihiris
3 tangkai daun bawang dihiris
1/2 botol kecil sos tomato
3 biji buah pelaga
1 inci kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
sedikit garam dan gula
1/2 cawan minyak
cara-cara:
didihkan air 2/3periuk besar bersama kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan garam.
beras dibersihkan dan ditos.
masukkan beras ke dlm air mendidih dan biarkan hingga beras separuh masak.
angkat beras dan ditos.
panaskan kuali dan masukkan minyak.
goreng ikan jangan terlalu garing, angkat dan ketepikan.
dengan menggunakan minyak yang sama, goreng bawang besar hingga keemasan.
masukkan bahan yang telah dikisar bersama serbuk lada putih dan serbuk kari ikan, biarkan hingga naik bau.
masukkan daun pudina, daun sup, daun bawang serta buah tomato dan tomato sos.
kacau rata biarkan hingga naik bau.
masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula.
masukkan ikan tadi kedlm bahan yang telah digoreng.
masukkan separuh nasi kedlm periuk dan ratakan, lapiskan ikan dan bahan goreng tadi.
tutup ikan dgn nasi yang separuh lagi.
lebihan minyak dari bahan goreng dituangkan keatas nasi.
tutup oeriuk dan panaskan periuk dgn api perlahan hingga nasi betul-betul masak.
***(hidangan sampingan: acar rampai, pajeri nenas atau salad)
No comments:
Post a Comment