Assalammualaikum...
minggu lepas celik-celik dapur sempat mengambil petua-petua bagaimana nak menghasilkan tapai pulut yang manis dari bonda Kak Kantan, yang dtg bercuti disini... hari isnin yang lepas celik-celik dapur telah memulakan operasi my 1st time ber'tapai'... ada juga cerita kelakar terjadi... tapi dipendekkan cerita, Alhamdulillah tapai 1st attempt celik-celik dapur menjadi... sambil menaip blog sambil menikmati tapai pulut bersama vanilla ice cream... HEAVEN!!!
bahan-bahan:
1kg beras pulut dicuci bersih dan ditos
7biji ragi sebesar duit 10sen dihancurkan
cara-cara:
kukus atau masak pulut hingga pulut betul-betul kembang atau masak tak berbiji.
ratakan pulut diatas dulang dan sejukkan.
taburkan ragi diatas pulut, kemudian balik-balikkan pulut supaya ragi sekata.
masukkan pulut dlm air tight container, kemudian dibalut dgn kain dan disimpan ditempat yang tidak kena cahaya.
insyaallah 2 hari tapai akan menjadi.
tapai yang masak bolehlah disimpan dlm fridge.
minggu lepas celik-celik dapur sempat mengambil petua-petua bagaimana nak menghasilkan tapai pulut yang manis dari bonda Kak Kantan, yang dtg bercuti disini... hari isnin yang lepas celik-celik dapur telah memulakan operasi my 1st time ber'tapai'... ada juga cerita kelakar terjadi... tapi dipendekkan cerita, Alhamdulillah tapai 1st attempt celik-celik dapur menjadi... sambil menaip blog sambil menikmati tapai pulut bersama vanilla ice cream... HEAVEN!!!
bahan-bahan:
1kg beras pulut dicuci bersih dan ditos
7biji ragi sebesar duit 10sen dihancurkan
cara-cara:
kukus atau masak pulut hingga pulut betul-betul kembang atau masak tak berbiji.
ratakan pulut diatas dulang dan sejukkan.
taburkan ragi diatas pulut, kemudian balik-balikkan pulut supaya ragi sekata.
masukkan pulut dlm air tight container, kemudian dibalut dgn kain dan disimpan ditempat yang tidak kena cahaya.
insyaallah 2 hari tapai akan menjadi.
tapai yang masak bolehlah disimpan dlm fridge.
No comments:
Post a Comment