Sunday, 5 May 2013

Sherry Masak Kicap

Assalammualaikum...
ketandusan idea semlm... inilah hasilnya...


bahan-bahan:
1ekor ikan sherry dibersihkan 
1 biji bawang besar dipotong bulat
4 ulas bawang putih dipotong dadu
1 biji cili merah dihiris
1 biji cili hijau dihiris
4 sudu besar kicap
3 sudu besar oyster sauce
3 sudu besar tomato sauce
2 sudu besar gula
1 sudu teh tepung jagung dibancuh dgn sedikit air*
1 sudu teh cuka (optional)
1/2 cawan air
1 biji putih telur
sedikit garam
sedikit tepung jagung
minyak utk deep fry


cara-cara:
pukul telur putih bersama sedikit garam, tuangkan telur keatas ikan dan gaul rata.
angkat ikan dan celupkan ikan kedlm tepung jagung.
goreng ikan hingga salutan tepung bertukar kekeuningan, dan ketepikan.
dikuali yang lain goreng bawang putih hingga kekeuningan dan diangkat.
masukkan kicap, oyster, tomato sauce dan air, kacau sebati.
masukkan gula dan cuka, kacau seketika.
masukkan cili dan bawang.
masukkan bancuhan tepung jagung* utk memekatkan kuah.
tuangkan kuah keatas ikan, sedia utk dihidangkan.
 

No comments:

Post a Comment