Assalammualaikum...
hari ini ingin celik-celik dapur berkongsi satu lagi resepi arwah bonda, actually recipe from my late great great grandmother which pass to my late grandmother then to my mom then my mom pass it to me... that's why I name it rendang warisan... Alhamdulillah...
bahan-bahan:
1kg daging
2 biji kelapa diambil santan
2 inci lengkuas diketuk
3 btg serai diketuk
1 keping asam gelugor
3 helai daun kunyit dihiris nipis
5 helai daun limau purut dihiris nipis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 inci kulit kayu manis
1 pkt kecil kerisik
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 cawan minyak utk menumis
gula dan garam secukup rasa
bahan-bahan utk dikisar:
15 biji cili kering dibuang biji (jika suka pedas boleh lebihkan cili)
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
cara-cara:
potong daging bite size, cuci dan ditos.
gaulkan daging dgn separuh bahan yang dikisar bersama garam, gula dan serbuk kunyit.
perap selama 1 jam.
tumis separuh lagi bahan yang dikisar tadi bersama bunga lawang,cengkih dan kulit kayu manis hingga naik bau.
masukkan daging.
tunggu hingga pecah minyak.
masukkan santan, serai, lengkuas, asam gelugor, kerisik, daun kunyit dan daun limau purut.
biarkan hingga mendidih.
tambahkan gula serta garam secukupnya.
***(boleh juga gunakan ayam utk resepi ini)
hari ini ingin celik-celik dapur berkongsi satu lagi resepi arwah bonda, actually recipe from my late great great grandmother which pass to my late grandmother then to my mom then my mom pass it to me... that's why I name it rendang warisan... Alhamdulillah...
bahan-bahan:
1kg daging
2 biji kelapa diambil santan
2 inci lengkuas diketuk
3 btg serai diketuk
1 keping asam gelugor
3 helai daun kunyit dihiris nipis
5 helai daun limau purut dihiris nipis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 inci kulit kayu manis
1 pkt kecil kerisik
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 cawan minyak utk menumis
gula dan garam secukup rasa
bahan-bahan utk dikisar:
15 biji cili kering dibuang biji (jika suka pedas boleh lebihkan cili)
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
cara-cara:
potong daging bite size, cuci dan ditos.
gaulkan daging dgn separuh bahan yang dikisar bersama garam, gula dan serbuk kunyit.
perap selama 1 jam.
tumis separuh lagi bahan yang dikisar tadi bersama bunga lawang,cengkih dan kulit kayu manis hingga naik bau.
masukkan daging.
tunggu hingga pecah minyak.
masukkan santan, serai, lengkuas, asam
biarkan hingga mendidih.
tambahkan gula serta garam secukupnya.
***(boleh juga gunakan ayam utk resepi ini)
No comments:
Post a Comment