Assalammualaikum...
arwah bonda celik-celik dapur asalnya dari Utara Semenanjung, Perlis Indra Kayangan... celik-celik dapur dilahirkan di Kangar, Perlis... penghujung semenanjung... bertemu jodoh dgn orang penghujung semenanjung juga, tapi Selatan Semenanjung, JB Johor Darul Takzim... North & South gitu...
panjang pulak ceritanya... nak cerita pasal laksa Johor, dah melalut North & South pula jadinya... celik-celik dapur suka laksa utara berbanding laksa johor, maklumlah kan orang utara... my roommate nak kata tak makan langsung laksa utara tidak lah, bukan penggemarlah senang cerita... jadi celik-celik dapur jarang buat laksa utara... kalau suruh buat laksa johor macam senang sangat tapi kalau suruh buat laksa utara terkial-kial jadinya, siap kena buka buku resepilah... heheheh...
kalau masak makan sensorang kan tak best gitu... baiklah buat yang semua suka, mana-mana lah kan... janji laksa... :)))
bahan-bahan:
1/2kg ikan kembung
2 sudu besar udang kering
1 sudu besar serbuk kari ikan
1 inci lengkuas dikisar
2 btg serai dikisar
2 biji bawang besar dikisar
4 ulas bawang putih dikisar
250ml santan
2 sudu besar kerisik (lagi banyak lagi sedap)
2 keping asam gelugor
1/2 cawan minyak utk menumis
garam secukup rasa
500gm spaghetti dicelur dan ditos
cara-cara:
ikan dan udang kering direbus.
keluarkan ikan dan udang kering, simpan air rebusan.
asingkan ikan dari tulang dan blend isi ikan hingga hancur bersama udang kering.
campurkan bahan kisar dgn serbuk kari ikan.
panaskan periuk, masukkan minyak.
tumis bahan kisar yg telah dicampur dgn serbuk kari hingga garing.
masukkan isi ikan dan udang yg telah dikisar, kacau rata.
masukkan santan dan asam gelugor, kacau biar sebati.
masukkan kerisik dan garam secukup rasa.
biarkan mendidih, perlahan kan api biar hingga pecah minyak.
bahan-bahan sampingan:
taugeh
timun dibuang kulit dan bahagian tengah dan dihiris nipis
bawang besar dihiris nipis
lobak asin
daun kesom dihiris nipis
daun selasih dihiris nipis
cili merah dikisar
limau kasturi
arwah bonda celik-celik dapur asalnya dari Utara Semenanjung, Perlis Indra Kayangan... celik-celik dapur dilahirkan di Kangar, Perlis... penghujung semenanjung... bertemu jodoh dgn orang penghujung semenanjung juga, tapi Selatan Semenanjung, JB Johor Darul Takzim... North & South gitu...
panjang pulak ceritanya... nak cerita pasal laksa Johor, dah melalut North & South pula jadinya... celik-celik dapur suka laksa utara berbanding laksa johor, maklumlah kan orang utara... my roommate nak kata tak makan langsung laksa utara tidak lah, bukan penggemarlah senang cerita... jadi celik-celik dapur jarang buat laksa utara... kalau suruh buat laksa johor macam senang sangat tapi kalau suruh buat laksa utara terkial-kial jadinya, siap kena buka buku resepilah... heheheh...
kalau masak makan sensorang kan tak best gitu... baiklah buat yang semua suka, mana-mana lah kan... janji laksa... :)))
bahan-bahan:
1/2kg ikan kembung
2 sudu besar udang kering
1 sudu besar serbuk kari ikan
1 inci lengkuas dikisar
2 btg serai dikisar
2 biji bawang besar dikisar
4 ulas bawang putih dikisar
250ml santan
2 sudu besar kerisik (lagi banyak lagi sedap)
2 keping asam gelugor
1/2 cawan minyak utk menumis
garam secukup rasa
500gm spaghetti dicelur dan ditos
cara-cara:
ikan dan udang kering direbus.
keluarkan ikan dan udang kering, simpan air rebusan.
asingkan ikan dari tulang dan blend isi ikan hingga hancur bersama udang kering.
campurkan bahan kisar dgn serbuk kari ikan.
panaskan periuk, masukkan minyak.
tumis bahan kisar yg telah dicampur dgn serbuk kari hingga garing.
masukkan isi ikan dan udang yg telah dikisar, kacau rata.
masukkan santan dan asam gelugor, kacau biar sebati.
masukkan kerisik dan garam secukup rasa.
biarkan mendidih, perlahan kan api biar hingga pecah minyak.
bahan-bahan sampingan:
taugeh
timun dibuang kulit dan bahagian tengah dan dihiris nipis
bawang besar dihiris nipis
lobak asin
daun kesom dihiris nipis
daun selasih dihiris nipis
cili merah dikisar
limau kasturi
No comments:
Post a Comment