Wednesday, 10 April 2013

Roti Jala & Kari Ayam

Assalammualaikum...
roti jala ini lebih sesuai dipanggil roti jala perantau dimana celik-celik dapur tak memiliki acuan roti jala tradisional... alternative nya celik-celik dapur menggunakan botol sos yg mempunyai 3 lubang... idea ini dtg dari Along Eda yg sama-sama merantau... bolehlah ke Daiso utk mendapatkan botol sos with 3 nozzle... senang dan dapur pun bersih... :)))


bahan-bahan roti jala:
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 sudu besar minyak masak
3 cawan susu UHT atau air
sedikit garam
sedikit pewarna kuning

cara-cara:

masukkan semua bahan-bahan diatas ke dlm blender dan diblend hingga sebati.
panaskan frying pan dan sapukan sedikit minyak.
dengan menggunakan botol sos yg berlubang 3 larekan dgn selari menjadi garisan melintang hingga membentuk kotak-kotak.
setelah masak bolehlah diangkat dan digulung atau dilipat.



bahan-bahan kari ayam:

1/2 ekor ayam dipotong kecil (bite size)
1 batang carrot dipotong dadu
2 biji kentang medium size dipotong dadu
2 biji bawang besar dikisar
4 ulas bawang putih dikisar
1 kuntum bunga lawang
2/3 kuntum bunga cengkih
1 inci kulit kayu manis
2/3 sudu besar serbuk kari ayam dibancuh dgn air
400ml santan
sedikit minyak utk menumis
garam dan gula

cara-cara:

panaskan periuk dan masukkan minyak.
tumis bawang yg telah diblend bersama bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis seketika.
masukkan rempah kari ayam, kacau hingga rempah masak.
masukkan ayam, carrot dan kentang, gaul rata.
tutup periuk buat seketika hingga air ayam keluar.
kemudian masukkan santan.
biarkan mendidih seketika.
masukkan garam dan gula secukup rasa.
biarkan kari pecah minyak.
bolehlah dipadamkan api.


No comments:

Post a Comment